Rengeteg ember vonult az utcára Ouagadougouban, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a kormány által benyújtott alkotmánymódosítási tervezet ellen, amely lehetővé tenné Blaise Compaoré elnök számára, hogy induljon a 2015-ős elnökválasztáson.

 

 

 

Régóta nem volt ekkora tiltakozó megmozdulás Burkina Fasóban, amely az egyik legstabilabb és legnyugodtabb országnak számít Nyugat-Afrikában. A tüntetésen több tízezer ember vett részt – közölte a Reuters. Ellenzéki aktivisták azonban arról számoltak be, hogy közel egy millió ember vonult az utcára, hogy Blaise Compaoré elnök távozását követeljék. A résztvevők azt skandálták, hogy „takarodj", illetve „ne merészeld piszkálni az alkotmány 37-dik cikkelyét". Mások viszont a Nyugat-Afrikában tomboló Ebola-vírushoz hasonlították az elnököt és ilyen feliratokkal ellátott táblákat emeletek a magasba. A megmozdulás békésen indult, de erőszakba torkollott mire a tüntetők elérték a parlament épületét. A biztonsági erők könnygáz-gránátokkal és vízágyúkkal próbálták megfékezni a tüntetőket, akik kőzáporral viszonozták a rendőrök fellépést és gumiabroncsokat gyújtottak fel az út szélén. Végül rohamrendőrök vetettek véget a parlament előtti tüntetésnek, ahol október 30-án döntenek az alkotmánymódosítás elfogadásáról. Az ország második legnagyobb városában is tüntetések robbantak ki, ahol a ledöntötték Compaoré elnök szobrát.

 

A kormányzópárt által benyújtott alkotmánymódosítás célja, hogy lehetővé tegyék az elnök számára a 2015-ős elnökválasztáson való indulást. A jelenlegi alkotmány ugyanis két ciklusban maximálja az elnöki mandátumok számát, ezért a 63 éves politikusnak 2015-ben végleg le kéne köszönnie az államfői tisztségéről. Compaoré elnök  27 éve vezeti az országot. 1987-ben puccsal került hatalomra, ami elődjének, Thomas Sankarának az életébe került. Először 1991-ben választották meg hét évre, majd 1998-ban ismét további hét évre sikerült bebiztosítania hatalmát. Egy 2005-ős alkotmánymódosításnak köszönhetően Compaoré elnök ismét versenybe szálhatott az elnöki székért, de már csak öt éves időtartamra. Utoljára 2010-ben választották újra. Az elnök szinte minden egyes újraválasztását annak köszönhette, hogy pártja olyan törvényeket alkotott és módosított, amelyek lehetővé tették számára, hogy hosszútávon bebiztosítsa hatalmát.