ausztrálvízumA vízumszigorítást élesen bírálják Afrikában, különösen az érintett államokban. Sierra Leone tájékoztatási minisztere egyenesen drákói döntésről beszélt, mely pont az ellenkező hatást váltja ki és pánikot kelt...

Új vízumot nem adnak ki azoknak, akik az Ebola által sújtott államokból kívánnak Ausztrália földjére lépni. "Így védjük Ausztrália lakosságát"- mondta az egészségügyi miniszter. Akinek állandó vízuma van, az bemehet Ausztráliába, de 21 napra karanténba kerül. Ennyi az Ebola lappangási ideje.

Sierra Leone tájékoztatási minisztere szerint Afrikának támogatás kell, nem pedig az, hogy elszigeteljék. Obama amerikai elnök is azt hangsúlyozta: segítségre van szüksége annak a három koldusszegény afrikai államnak, ahol az Ebola pusztít. A Világbank amerikai elnöke szerint 5000 külföldi szakértőr kellene, de az emberek félnek az Ebola-vírustól, ezért nehéz önkénteseket találni. Jim Yong Kim Etiópiában járva azt hangsúlyozta: az Ebola társadalmi és gazdasági katasztrófát indított el a három kis államban.

Guinea, Libéria és Sierra Leone eddig mintegy 5000 embert veszített el az Ebola miatt, de gazdasága végveszélybe került, hiszen senki sem kíván kapcsolatba maradni velük. Így a három kis afrikai állam jelentős gazdasági segélyre szorul az Ebola járvány leküzdése után is - hangsúlyozta a Világbank vezetője az Afrikai Egységszervezet központjában, Addisz Abebaban.