00000000 3Számos új tervet fogalmazott meg a Magyar Afrika Társaság éves közgyűlésén. A társaság három új taggal bővült.
Szliman Ahmed, az AHU régi tagja hozzászólásában úgy fogalmazott: "Afrikában mindenki otthonra talál. Mózes, Jézus, és Mohamed egyaránt az AHU tagjai lehetnek." Ha őket nem is, de három új tagot azért felvett soraiba a Magyar Afrika Társaság. Vágó András több éve dolgozik együtt különböző afrikai országok hatóságaival, ahol személyazonosító programokat vezetnek be. Szedlacskó Zoltán a nemzetközi fejlesztési együttműködés európai szinten jegyzett szakértője. Bokor Balázs diplomataként szolgálta hazánkat, és oroszlánrészt vállalt a Budapest Africa Forum szervezésében.


Az immár három új taggal bővült szervezet meghallgatta az elmúlt év tevékenységéről szóló beszámolókat. Szabó Györgyi, a humanitárius programok vezetője örömmel újságolta azok sikereit. Mali és Etiópia mellett rendszeresen adományok jutnak el Ugandába is. Balogh Sándor, a Társaság elnöke hozzátette: nagyon fontos elve az AHU-nak, hogy az adományokat mindig célba juttassák, így azok a kapcsolatrendszernek köszönhetően közvetítő nélkül, maradéktalanul jutnak el, például egy afrikai intézményhez.

00000000 4

Az AHU továbbra is nagyon fontosnak tartja, hogy Afrikáról hiteles, szakszerű, és nem utolsó sorban élvezetes tájékoztatást kapjon a magyar publikum. A paletta ebben az évben szélesedett. Az eddigi online felületek mellett megjelent a Tropical magazin, amely színes és szórakoztató formában mutatja be - többek között - Afrikát is. Elindultak olyan fontos szakmai kezdeményezések is, mint az „Afrika Közelről" tanfolyam, a „Magyar-Afrika Tudástár", vagy a kimondottan orvosi tanfolyamok, amelyek többek között azokat szólítják meg, akik az átlagnál mélyebben szeretnék megismerni a kontinenst.

00000000 2

Beszámolójában az elnök bemutatta az elmúlt év legfontosabb eseményeit. Több mint harminc jelentősebb rendezvényen vett részt az AHU, kezdve Lantai-Csont Gergely Kelet-Afrikát bejáró expedíciójától, egészen a szlovákiai Zselizig, ahol a felvidéki magyar közösségnek mutathatták be Afrikát, és annak kultúráját. Nem hiányoztak idén sem az igazán jelentős, sok embert megmozgató események. Nyáron a KFT együttes adott nagy sikerű koncertet, a 30 éve született „Afrika" című daluk megünneplésének alkalmából. Ősszel valódi afrikai házat avattak a Budapesti Állat-és Növénykertben.
Bár az AHU elsődleges célja most is, hogy Magyarországon Afrika jó hírét keltse, hogy a nyomorról, háborúkról, éhínségről szóló hírek mellett, a magyar közönség megismerje a kontinens szerethető, kedves, fejlődő, dinamikus arcát. Ma a Magyar Afrika Társaság már Magyarországon túlra is tekint. Társszervezetekkel vette fel a kapcsolatot a közép-kelet-európai régióban, illetve maga is segített abban, hogy Horvátországtól Bulgáriáig Afrika Társaságok jöhessenek létre. A cél egy jelentős, Európában, sőt azon túl működő lobbiszervezetet létrehozása, amely Afrika ügyét itthon, illetve a környező országokban, akár egész Európában képviselheti.
Szintén fontos mérföldkő az afrikai terjeszkedésben, hogy immár négy helyen működik Afrikában magyar ház. A legjobb eredményeket a kampalai ház érte el, ahol már komoly üzleti sikereknek nézhetünk elébe. Terményszárító és mintagazdaság létesül, hamarosan pedig a magyar termelési módszerek nagyobb területen is sikereket hozhatnak. Ghánában konténerbolt, Marokkóban magyar üzletház létesül a közeljövőben, Malawiba pedig útnak indul az első konténernyi használt ruha, amelyet adományként angol nyelvű könyvek kíséretében kap egy helyi civilszervezet.

00000000 1