A Magyar Afrika Társaság 2018. június 11. és június 26. között fennállása óta 19. alkalommal küld orvosi missziót, ezúttal egy fül-orr gégész csapatot Malawiba.
Az AHU történetében ez a negyedik olyan speciális műtétes misszió, amelyben önkéntes orvosi csapatunk sebészeti beavatkozásokat végez a Blantyre-ben működő Queen Elizabeth kórházban. A Magyar Afrika Társaság által kidolgozott orvos missziós programok elsődleges célja a gyógyítás, de a misszióban résztvevő magyar orvosok az orvosi segítségnyújtás mellett informális módon képzik tovább a malawi kollégáikat.
A misszió, tagjai: Dr. Paput László Ph.D., fül-orr-gégész, osztályvezető főorvos, Dr. Mácsai Márta, fül-orr-gégész főorvos, Dr. Loibl Csaba, aneszteziológus, egyetemi tanársegéd, Dr. Nepp Nelli, szakorvosjelölt, Dr. Orosz Éva, szakorvosjelölt.

Az orvos csoport munkáját partnerszervezetünk, a malawi HTCC vezetője Szeremley Csaba segíti a helyszínen.

A Magyar Afrika Társaság XIX. orvosi missziójának kiemelt együttműködő partnerei:

HTCC-Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ

További támogatóink:
Dombóvári Szent Lukács Kórház, Pécsi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem Műveleti Medicina Tanszék, Ready Medizintechnik Kft., Starkey Hearing Technologies, Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft., Szerencsejáték Zrt.

Ezúton is minden támogatónak köszönjük a misszióhoz nyújtott segítséget!

 

2018. június 11. (hétfő) 

Június 11-én este, váratlan fordulatokkal teli előkészületek után, útjára indult az AHU 19. orvosi missziója Malawiba.

 

sajttaj tvrtko

Az eredetileg 5 tagú csapat egyik szakorvosa, Dr. Mácsai Márta sajnos az utolsó pillanatban megbetegedett, és orvosa határozott utasítására kihagyta az utat, nem kis szomorúság árán. A csapat három fül-orr gégész és egy aneszteziológus tagja két hétig folyamatosan operálni fog Blantyre-ben, a Queen Elizabeth kórházban, ahol kinti kollégájuk már jóval a misszió indulása előtt megkezdte a betegek felvételét és előkészítését.
Hogy semmiképpen ne teljen unalomban az indulás napja, az orvosok járatát az utolsó pillanatban törölték. Ezzel együtt a szokásos missziós sajtótájékoztató lezajlott a reptéren. Ez idő alatt az AHU munkatársainak sikerült új járatot szerezniük, amivel a csapat szinte percre pontosan ugyanakkor ér célba, mint az eredeti útvonalon. Már csak a becsekkolás és az adományokkal megpakolt poggyászok feladása volt hátra, amikor is kiderül, súlyhatáron belül vannak a bőröndök. Ezzel most sem volt probléma, így néhány búcsúfotó után az orvosok nekivágtak a nagy kalandnak. Mind a négy orvos először vesz részt afrikai misszióban, a körülményekről és a szakmai kihívásokról csak az előttük kint járt orvoscsoportok tagjaitól hallhattak, ami nyilvánvalóan töredékét tudja csak visszaadni a valós tapasztalatoknak. Az eddigi missziók alapján reméljük, hogy orvosaink ugyanannyi élményt kapnak, mint amennyi segítséget ők nyújtanak az afrikai betegeknek.

indulas2