Alapítvány a bamakói sérült gyermekekért (AEDMP)

A sérült gyermek megsegítésére létrehozott AEDMP egyesület egy brit, sérült gyermekeket segítő humanitárius alapítvány, az ADD (Action on Disability and Development) néhány évvel ezelőtt megkezdett munkáját vette át. Amikor az ADD bezárta mali irodáját, egy jó lelkű bamakói házaspár, Koné és Oumou úgy határozott, nem hagyja magára azt a több tucat családot, amelyeket az ADD addig támogatott. Ezek a családok semmilyen szakmai, szervezett segítséget, tanácsot nem kapnak sérült gyermekeik nevelésére. Az egyesületben főleg nők dolgoznak, akik harminc, 5 és 18 év közötti, (látás-, hallás, fizikai illetve értelmi) fogyatékkal élő gyermeket támogatnak. Azok a speciális intézmények, amelyek be tudnák fogadni ezeket a gyermekeket, nagyon messze vannak a gyermekek lakóhelyétől, és családjaiknak nincs módjuk az utazási költségeket kifizetni. Ezek a sérült gyermekek így legtöbbször otthon maradnak, mindenféle speciális segítség, fejlesztés nélkül. Az egyesületre és tevékenységére kedves ismerősünk, Keresztes Éva hívta fel a figyelmünket. Bamakói útja során ismerte és szerette meg őket. Évával közösen az Afrikai-Magyar Egyesület gyermektámogatási programot indít a sérült gyermekek megsegítésére. Csatlakozzon Ön is!

A támogatás menete:

1. Válassza ki a támogatandó személyt az AEDMP arcképcsarnokból.

2. Küldjön egy e-mailt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, a támogatandó gyermek nevével.

3. Havonta utalja el a támogatási összeget, azaz 4000 Ft-ot a Magyar Afrika Társaság bankszámlaszámára.

4. Amennyiben az utalás megtörtént, elküldjük a támogatást igazoló díszoklevelet.




További részletek

Kassoum Samaké

2018 október 1-én született, egészséges kisfiú. Félárva, az édesanya meghalt. Az apuka kőműves. A nagylétszámú család eltartása nagyon nehéz támogatás nélkül.

Makono Konate

2018 január 4-én született, Niamakoro nyomornegyedében. Az édesanya meghalt.A kisfiút az anyai nagymama neveli nagyon szegény körülmények között. Az édesapa kőműves.

Fadimata Cisse

2017 október 18-án született, egészséges kislány. Félárva, az édesapa meghalt. 5 lány és 2 fiútestvére van. Az ehunyt férj szüleivel élnek együtt, összesen tízen.

Támogatója: Kardos  Imre

Támogatója: Kovács Anikó

Cheick Smala Sangaré

2018 április 11-én született, egészséges kisfiú. Születése után három hónappal az édesanyja meghalt. Kilencen élnek együtt, három fiútestvére és két nővére van

Ouley Coulibaly

2018 március 22-én született, egészséges kislány. Szülei elhagyták, egy idős asszony fogadta magához és ő tartja el. A családban most 14-en élnek együtt.

Koné Awa

2015 szeptember 26-án született, egészséges kislány. Félárva, az édesapa meghalt. 3 fiútestvére van. A kislány az anyukával van otthon, aki vezeti a háztartást és fodrászkodik.

Támogatója: Both Imola

Támogatója: Nagy Réka

Amidou Fane

Amidou Fane 2010-ben született. Egészséges, de nagyon szegények. Teljes családban él: édesapja szemétgyűjtő, édesanyja fodrász.



Souleymane Bouaré

Souleymane 1997-ben született, szellemileg sérült kisfiú. Mindkét szülő meghalt, a nővére gondoskodik róla.


Habibatou Déro

2005-ben született, egészséges, de a lába sebhelyes. Édesanyja 8 éve meghalt, Fatoumata Théraval együtt élnek Mountougoulu faluban, unokatestvérek.


Támogatója:K. Márk

Támogatója: Jónás Erika

Támogatója: K. J.

Assan Traoré

Assan 2016-ban született, súlyos testi fogyatékos. 3 nővére van. Az édesanyja otthon ápolja a gyermeket, édesapja madarakat árul. Kezelését egy amerikai ONG támogatja.

Fatoumata Théra

2008-ban született, egészséges kislány. Édesapja 2 éve meghalt. 3 lány- és 3 fiútestvére van. Édesanyja egyedül tartja el őket.

Mariam Koné

Mariam 1997-ben született. Testi fogyatékos, teljes karprotézise van. Egyetemre jár, ami 6 éves, most 3. éves gyógyszerész hallgató.

Támogatója: Savannah Bellydance Night Jótékonysági Est
Balogh Cecília szervezésében

Támogatója: Péter Éva


Támogatója : Vincze Attila és Kata


Amadou Keita

Amadou 1997-ben született. Egy baleset következtében lett mozgássérült. Szakmunkásképző iskolába jár, amely ingyenes, de a közlekedésnek van költsége


Fatoumata Traore

Fatoumata 2003-ban született, down szindrómás. Édesanyja szüléskor halt meg, édesapját 3 éve veszítette el. Jelenleg a nagymama neveli


Mariam Coulibaly

Mariam Coulibaly 2003. január 6.-án született, 3 bátyja, 3 öccse, 2 nővére és 1 húga van. Szellemi és testi fogyatékos, down szindrómás.


Támogatója : Vincze Attila és Kata


Támogatója : Kurgyis József


Mamadou Diarra

Mamadou 2011-ben született, egészséges kisfiú. Édesapja 1 héttel a születése után meghalt. Édesanyja 2 évvel később újraházasodott és elment. Jelenleg a nagynéni neveli. 

Kantéba Touré és négy látássérült kisfia

4 vakon született fiú,1 látó fiú és 1 látó lány édesanyja. A legnagyobb Naki Traoré 1998-ban született, most fog érettségizni, bölcsész szeretne lenni. Seydou 16 éves vak és mentálisan erősen sérült. Nouhu és Yaya nem voltak otthon, a vakok intézetében voltak éppen.

Lassine Dembele

Lassine Dembele 2007-ben született, egy poligám családban él. Vannak fiú és lány testvérei, de ő az egyetlen fogyatékos a családban, nem nagyon beszél. Édesapja 1 hónapja meghalt.

Támogatója: Varga Valéria

Támogatója: Kondorai Szilvia


Támogatója: Pelikán György


Mohamed Diakité

2007-ben született, egészséges kisfiú. Jelenleg 4. osztályos tanuló. Édesapja 2010-ben meghalt. 6 fiútestvére van.

Fatoumata Sangaré

Fatoumata 2008-ban született. Apja kútfúró, édesanyja zöldségeket termel és árul. Látássérült, csak az egyik szemével lát jól.


Mohamed Traoré

Mohamed Traoré 2008-ben született. Súlyos szellemi fogyatékos, nehezen jár, rosszul lát és nem beszél, nem lehet vele szemkontaktust felvenni.

Támogatója: Farkas Ágnes 

Támogatója: Sepely Ildikó 

Safiatou Traoré

Safiatou 2003 május 7-én született, édesanyja korán meghalt, édesapja jelenleg Elefántcsontparton él, nem támogatja a családot. A kislány Bamako egyik legszegényebb negyedében Niamakoraban él az édesanyja nővérével aki nem tud egyértelmű magyarázatot adni a Safiatou ismeretlen eredetű égési sebeire.


Sarata Diallo

Sarata 2016-ban született kislány. Teljesen egészséges, de nagy szegénységben élnek. 5 nővére és 1 fiú testvére van, ő a legkisebb. Így kilencen laknak együtt .


Fatoumata Bagayoko

2017. október 7-én született Bamako Niamakoro nyomornegyedében. Az apa kereskedő, az anya otthon van a gyerekekkel. 12-en élnek együtt a családban. Nagy szegénységben élnek. A kislány "nyúlszájjal" született.

Támogatója: Farkas Ágnes

Támogatója: Krapecz Imre


Támogatója: Savannah Bellydance Night Jótékonysági Est
Balogh Cecília szervezésében

Yaya Kane

2017-ben született. Az édesanya szülésnél meghalt. A nagymama neveli. Apukája újraházasodott és máshol él. 3 lánytestvére van, akik nem ott élnek.

Awa Traoré és testvére

Awa Traoré 2010-ben született. Egészséges, teljes családban él. 1 fiú és 2 lánytestvére van. Látogatásunkkor éppen a kistestvér keresztelőjét tartották, ezért a képeken ünneplő ruhában vannak, de egyébként nagyon szegények.

Mahamane Touré


Mahamane Touré 2012-ben született. Félárva, édesapja az országban történt belső zavargások során életét vesztette, nagyon szegények.

Támogatója: Csapucha Kitti


Támogatója: Kontáné Tálas Erika


Amadou Samake

Amadou 2017-ben született. Édesanyja pár hónapja meghalt. 1 nővére van
Jelenleg az apukája nővére foglalkozik vele.

Kadiatou Doumbia

2003-ban született, testi fogyatékos. 6 éve halt meg az édesapja, anyuka újraházasodott, a nagymama neveli. Korábban volt kerekes széke, de eltört.

Sory Kaba

Sory Kaba 2005-ben született. Árva, szülei természetes úton haltak meg, amikor nagyon kicsi volt. A nagymamája vigyáz rá.

Támogatója: Tóth-Győri Orsolya


Támogatója: Savannah Bellydance Night Jótékonysági Est
Balogh Cecília szervezésében

Támogatója: Bakos-Horváth Eszter


Séydou Sarr

Séydou Sarr 2009-ben született, egészséges gyermek. Félárva, édesapja meghalt, édesanyja neveli egyedül. 2 fiútestvére és 1 lánytestvére van. .

Séga Koné

2003-ban született. Félárva, 6 éve meghalt az anyukája. Édesapjának van új felesége és gyereke, de a feleség elment. Édesapja jelenleg nem talál munkát, korábban az ország északi részén tanított, de a háború során a tanítványok szeme láttára ölték meg tanító társát, ezután ő is elmenekült

Moussa Bagayoko

2009 -ben született. Egészséges, a keze deformált, de tudja használni. Félárva, édesanyja 3 éve meghalt, szellemi fogyatékos volt. Az apának új családja van, ahova nem vitte a kisfiút.

Támogatója: Brunner Orsolya


Támogatója: Savannah Bellydance Night Jótékonysági Est
Balogh Cecília szervezésében

Assetou Keita

Assetou Keita 7 éves, süket- néma. Otthon van, korábban járt a központba, de nem tudják már finanszírozni, ezért keresünk neki támogatót.

Sékou Coulibaly

1997-ben született, nagy mértékben szellemi fogyatékos. A reménysugár központba jár, ott a székek támláját javítja.

Nafissataou Traoré

2015-ben született, teljesen egészséges kislány. Teljes családban él, 1 nővére van. Nagyon szegények.

Támogatója: Kis Éva


Támogatója: Savannah Bellydance Night Jótékonysági Est
Balogh Cecília szervezésében

Támogatója: Zsuffa Árnika

Abdul Salam Maiga

2012-ben született, egészséges kisfiú. Nagyon szegény családban él. 1 nővére és 1 húga van. Jelenleg első osztályos tanuló, osztályelső.


Támogatója: Lázár Fanni

Köszönjük a támogatásokat!