Június 6-án közel két hónapos expedíció indul Angolába és Kongóba, hogy a XIX. századi kutató, Magyar László nyomán újra felfedezze napjaink Angoláját.
Szilasi Ildikó Hermina Afrika-kutató, antropológus és Lantai-Csont Gergely fotográfus holnap útra indul, hogy Magyar László (Szombathely, 1818- Ponto do Cuio, 1864) munkásságának fényében újra felfedezze napjaink turisztikai és üzleti lehetőségekben bővelkedő Angoláját, amelyre a nemzetközi gazdaság és politika szeme is rávetődött. Azt az Angolát, amelynek közútjain a 2002-ben véget ért, közel három évtizedes polgárháború hagyta aknakráterek már nem sokáig éktelenkednek, hiszen az ország infrastruktúrája gőzerővel épül újjá az angolai állam modernizációs törekvései mentén.

Milyen kulturális, társadalmi jelenségek jellemzik ma azokat a vidékeket, amelyeket a 19. század közepén Magyar László bejárt? Él-e még Magyar László emlékezete Angolában? Hogyan élnek napjainkban Angola belső területein hagyományőrző népcsoportok, például a kvanyamák, a mbunduk vagy a mvilák? Mit kínál az odautazó turistáknak Angola?

Az angolai-magyar együttműködésben, széleskörű összefogással, civil szervezetek, önkormányzatok, magánszemélyek és cégek támogatásával megvalósuló Angola ma- Magyar László nyomában projekt célja ismeretterjesztés Angoláról és Kongóról, az angolai és kongói turizmus népszerűsítése, a magyar- angolai- kongói kapcsolatok erősítése és megemlékezés Magyar Lászlóról.

Ennyire ember –és társadalomközpontú szemlélet- saját korát messze megelőző modern kutatási elv és gyakorlat- egyetlen más XIX. századi Afrika –kutató munkájában sem érvényesült". Dr. Krizsán László, Előszó, Magyar László Afrikai Utazásai, Panoráma, 1985

Magyar László 1818. november 13.-án született Szombathelyen. Dunaföldváron, Kalocsán, Pesten, majd Szabadkán végzett tanulmányait követően a fiumei tengerészeti tanoda hallgatója lett. Világkörüli útra indult, Brazíliában, Kubában, Indonéziában és Madagaszkáron is megfordult. 1848. május 9.-én, az angolai Ambrizból felhajózott a Kongó folyón, a mai Kongói Demokratikus Köztársaságban található Jellala vízesésig. Második útja Benguelából Biébe vitte, ahol nőül vette a biéi uralkodó lányát, és családot alapított. További három expedíciója során pedig többek között a Lunda Birodalmat, a déli Kámba és Kuányáma országokat is bejárta. Magyar László érdeme többek között Angola térképeinek megrajzolása, az ovimbundu társadalom, a néhai rabszolgatelepek és a cserekereskedelem részletes leírása.

 

További információ:

Szilasi Ildikó Hermina: +36205410757 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.ahu.hu, www.kongoexpedicio.hu

Lantai-Csont Gergely: +36208039942 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.lantaifoto.hu

 

Angola ma- Magyar László nyomában – Támogatók Listája

Légi partner: TAP Portugal Légitársaság, www.flytap.com

 

Kiemelt támogatók:

 

Ministério da Administração do Território
Ministério da Cultura , República de Angola

Afrikai-Magyar Egyesület, www.ahu.hu
DE-SPAN Kft, www.despan.hu
DE-SPAN Angola
Külügyminisztérium

 

 

Támogatók:
Dunaföldvári Művelődési Ház
Gödöllői Önkormányzat, www.godollo.hu
Tiszta Formák Alapítvány
Török László Ervin

 

Logisztikai támogatók:
Angolai Nagykövetség Magyarországi Nagykövetsége, www.angolaembassy.hu
MAVÁR Vegyiárú
Marinvests Ltd.
QBE Atlasz Biztosító , www.qbe.hu

 

Médiapartnerek:
www.ahu.hu
www.afriport.hu
www.index.hu
www.lantaifoto.hu
Magyar Nemzet
www.mindennapiafrika.info
www.kongoexpedicio.hu
www.velo.hu

 

A projekt szakmai ajánlói:
Afrika Kutatóközpont, Pécsi Tudományegyetem, www.africa.pte.hu
Afrikai-Magyar Egyesület, www.ahu.hu
Magyar Földrajzi Múzeum, www.foldrajzimuzeum.hu
National Geographic Magazin, Magyarország, www.ng.hu
UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, www.unesco.hu

 

Az expedíció megvalósulását segítették:
Bornito de Sousa, Tartományügyi Miniszter
Biernaczky Szilárd
Fodor Szabolcs
Molnár László
Nemerkényi Zsombor

Richard Poba
Prof. Lofoli
Sebestyén Éva
Széles György
Targuba Tamás