Ausztrália átmenetileg leállítja a vízumkiadást azon országok állampolgárainak, amelyekben ebolajárvány van - közölte Scott Morrison bevándorlási miniszter hétfőn.

 Az intézkedés Sierra Leonét, Libériát és Guineát érinti - jelentette az ABC News televízió. Az intézkedés célja a járvány ausztráliai elterjedésének megakadályozása.

"Ez azt jelenti, hogy a nevezett országokból egyetlen kérvényt sem dolgozunk fel" - mondta a miniszter. Azokat a vízumokat is törlik a hatóságok, amelyeket már engedélyeztek, de még nem kézbesítettek.

A tartós vízummal az adott területről Ausztráliába érkező személyeknek ezentúl 21 napot karanténban kell tölteniük, mielőtt az országba belépnek.

Röviddel ezelőtt egy brisbane-i kórházban negatív lett a tesztje egy 18 éves guineai fiatalembernek, akin az eboláéhoz hasonló tünetek mutatkoztak. Az ausztrál egészségügyi hatóságok nyolc rokonával együtt beutazásuk előtt karanténba helyezték.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már több mint 10 ezer 100 ember betegedett meg ebolában, hozzávetőleg minden második közülük belehalt.