Az illetékes amerikai ügynökség négy nappal azelőtt tudták, hogy kitört a járvány, hogy azt az Egészségügyi Világszervezet bejelentette.

Mindezt egy bostoni járványügyi szakértők által kifejlesztett számítógépes programnak volt köszönhető, amely internetes források alapján jelzi, ha valahol járvány tör ki - jelentette a Time. A lapnak a Harvad Medical School egyik professzora, a Healthmap.org alapítója beszélt erről, akinek az elmondása szerint abban rejlik a program gyorsaságának titka, hogy online csatornák - lapok, közösségi oldalak - alapján dolgozik.
Az ebola esetében a kenyai Standard News egy március 19-ei cikk volt a kiindulási pont, amelyben egy guineai egészségügyi tisztségviselőt idéztek, aki 23 lázas halálesetről számoltak be.
A rendszer pont azt használja ki, ami a járványok terjedését is felgyorsítja. Azt, hogy technikai újításoknak köszönhetően a világ kisebb lett. Miközben ugyanis a fertőzött emberek egyre könnyebben jutnak el a világ egyik pontjáról a másikra, az internetnek köszönhetően az információ áramlása is felgyorsult, ahol az újságokban, a közösségi oldalakon terjedő információk valamint a netes keresőszavak alapján minden korábbinál hamarabb lehet észlelni egy járvány kitörésének jeleit.
Az új rendszer azonban egyelőre még nem teljesen hibamentes. Ahogy a Time megjegyzi, az amerikai közösségi oldalakon is sokat foglalkoznak az ebolával, de ez még nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államokban is járvány tört volna ki. John Brownstein ezzel kapcsolatban a lapnak elmondta: a közösségi oldalakat pont ezért óvatosan kezelik, és inkább a híroldalak alapján dolgoznak. És még szükség van jelentős emberi beavatkozásra a hírek szelektálásában.
Ennek ellenére a legtöbb amerikai kormányügynökség feliratkozott a Healthmap.org levelezési listájára, amelyre naponta küldenek jelentéseket a járványokról. Brownstein elmondása szerint az amerikai védelmi minisztérium, az egészségügyi világszervezet (WHO), a járványügyi központ és a nemzetvédelmi minisztérium is az előfizetők között van.