Otthon, egy atlantai kórházban fogják ápolni azt az amerikai segélymunkást, aki Nyugat-Afrikában fertőződött meg Ebola-vírussal.

Napokon belül hazaszállítják az Egyesült Államokba azt az amerikai segélymunkást, aki Nyugat-Afrikában fertőződött meg Ebola-vírussal. A beteget az atlantai Emory Egyetemi Kórházban fogják ápolni szigorú intézkedések közepette - jelentette be az intézmény illetékese. A beteget – akinek sem a nevét, sem a nemét nem hozták nyilvánosságra – a kórház többi páciensétől külön, egy speciális, elzárt szobában fogják kezelni, amit az Amerikai Járványügyi Központ együttműködésével alakítanak ki.
Sajtóértesülések szerint van egy másik ebolás beteg is, akit hazaszállítanak az USA-ba. A híradások szerint Libériában két segélymunkás, a 33 éves Dr. Kent Brantly orvos és az 59 éves Nancy Writebol misszionárius fertőződött meg. A CNN és az ABC News szerint egyikük lehet a beteg, akit Atlantában fognak ápolni. A nőnek egy kísérleti ellenszert adtak be, amitől az állapota javulását várják, míg az orvos attól a 14 éves fiútól kapott vérátömlesztést, aki az ő segítségével gyógyult ki az Ebolából.
Barbara Reynold, az Amerikai Járványügyi Központ szóvivője ugyanakkor azt mondta: nem tud arról, hogy másik ebolás beteget is hazavinnének az Egyesült Államokba. Tudomása szerint az elmúlt évtizedben összesen öt olyan ember tért haza, akiket a Lassa- vagy a Marburg- láz vírusa fertőzött meg, és ezek hasonlóak az Ebolához.
Nyugat-Afrikában februárban ütötte fel újra a fejét az Ebola-járvány, amibe azóta újabb 700 ember halt bele. A hatóságok óva intenek attól, hogy most bárki Guineába, Libériába vagy Sierra Leonéba utazzon. Az ebola vagy ebola vérzéses láz egy súlyos fertőző betegség, amelynek halálozási aránya 50-90%, és jelenleg nincs védőoltás ellene. Az Amerikai Egészségügyi Intézet szeptember közepétől tesztel embereken egy kísérleti ebola-vakcinát. A védőoltás ígéretesnek bizonyult majmoknál – mondta Dr. Anthony Fauci, az intézmény igazgatója.