A Mali fővárosát Guinea központjával összekötő vasút mindkét állam gazdaságának nagy lökést adhat. Mali elnöke, aki Tiencsinben részt vett egy világgazdasági konferencián, ezenkívül segélyről és kamatmentes hitelről is megállapodott Kínában.

27,5 millió eurós segélyt nyújt Peking Malinak, amely még mindig nem tért egészen magához a háború után. Az afrikai állam ezenkívül még 12 millió eurós kamatmentes hitelt is kap Kínától.


Mindkettőre rá is szorul Mali, hiszen már a háború előtt is Afrika egyik legszegényebb országa volt. A harcok teljesen tönkretették az ország amúgysem túlságosan fejlett infrastruktúráját. Fontos tehát a Bamako-Conakry vasút és az új híd a Niger folyón. Persze Guineában jelenleg az Ebola pusztít, de a jövőben fontos lehet, hogy Mali fővárosa közelebb kerüljön az óceánhoz.


A kínaiak másképp is gondoltak a jövőre. 600 diák kap ösztöndíjat Maliban, hogy három évig Kínában tanulhasson. Ilyen módon olyan szakemberek lesznek majd Maliban, akik kiválóan ismerik a kínai nyelvet és a szokásokat. Kína Afrika legnagyobb gazdasági partnere, erről a szerepről nem is kíván lemondani.


Peking azért népszerű Afrikában, mert nem szól bele a belső dolgokba, nem foglal nyíltan állást politikai vitákban. Kína minden országgal a kölcsönös gazdasági előnyök alapján tárgyal és egyáltalán nem zavarja, ha az érintett állam vezetője esetleg rendszeres bírálat tárgya a nyugati sajtóban. Mali háborús válsága idején sem foglalt Kína állást, de az első között volt, amikor kis kórházat épített roham munkában a háború által elpusztított Északon Maliban.