image.adapt.960.high"Hányás, vérzés, hasmenés jellemzi az Ebola-t, de nem lesz zombi, aki túléli"- hangsúlyozza az Új Kína hírügynökség, amely a Mennyei-Birodalom polgárainak aggodalmait igyekszik szétoszlatni. Nyolc kínait karanténban tartanak Sierra Leoneban, Ebola gyanújával.

"Nem igaz, hogy a kávé, a dohány, vagy a hagyma hatékony ellenszere az Ebola vírusnak"- közli a hivatalos kínai hírügynökség, amely azért foglalkozik intenzíven a járvánnyal, mert nagyon sok kínai szakértő dolgozik Nyugat-Afrikában.

Olyan hírek terjedtek el a társasági oldalakon Kínában, melyek szerint az Ebola-túlélők zombik lesznek, avagy teljesen megváltozik a jellemük. Az addig csendes és békés polgárok dühödt vadállatokká válnak,beleharapnak a járókelőkbe, vagy épp vámpírként a vérüket akarják kiszívni. Indokolatlan dührohamok vesznek erőt rajtuk, és ezeket nem csillapítja semmi- vélik sokan Kínában.

 


"Mindez minden alapot nélkülöző marhaság"- állapítja meg az Új Kína szakértője, aki persze elmondja, hogy a kór jelenleg még nem gyógyítható és a magas láz és a belső vérzések a páciensek halálát okozzák az esetek 60-90%-ában. Felhívja a figyelmet arra a hivatalos kínai hírügynökség, hogy az áldozatok jórésze gyerek és legyengült idős ember, aki nem tud ellenállni a vírusnak, míg a kínai szakértők fiatal és középkorú emberek.
Az Új Kína finoman céloz arra, hogy a kínai nézők egy kicsit túl sok horror filmet néznek, és valószínűleg ennek alapján ítélik meg az Ebola járványt is. Kínában nagy a bizalmatlanság a hatóságokkal szemben, mert az AIDS nagyon sokáig nem is szerepelt a súlyos problémák között az egészségügyben, ahol a rossz higiéniai feltételek miatt tömegesen kaptak HIV fertőzést az emberek.

 


Végül az akkori kormányfőnek kellett közbelépnie, hogy az egészségügyi hatóságok lépéseket tegyenek a HIV ellen Kínában. Most az Ebola vírus ügyében a WHO állapította meg, hogy az egész világon alábecsülik a járvány veszélyességét. Kína Afrika legnagyobb gazdasági partnere, rengeteg szakértője dolgozik a fekete kontinensen. Különösen sokan vannak Nigériában, melynek népessége és GDP-je a legnagyobb Afrikában.


Nigériában is voltak már halottai az Ebola-nak és sokan vannak karanténban is. Érthetőek a kínai aggodalmak, melyeket messze eltúloznak a társasági oldalakon, ahol a pletykák azt állítják: az Ebola túlélők zombik lesznek.