"Ha a kínaiak utakat és hidakat építenek, az jó, de vajon alkalmaznak-e afrikai munkásokat? Nemcsak a bányákat kötik össze a kikötővel és aztán Sanghajjal?"- tette fel a kérdést Obama elnök, aki a hétfőn kezdődő USA-Afrika csúcs kapcsán a londoni Economist-nak nyilatkozott.

Amerika és Kína versenyt fut Afrika kegyeiért, hiszen az 1,1 milliárd lakosú kontinens a legjobb növekedési perspektívákkal rendelkezik valamennyi földrész közül a következő évtizedben.

Jövőre 5,8%-os növekedést várnak a fekete kontinensen, melynek legnagyobb gazdasági partnere 2009 óta nem más, mint Kína, amely nem szól bele abba, hogy az afrikai államok hogy intézik az ügyeiket otthon. Pekingnek jó a kapcsolata például Szudán elnökével, akit a hágai nemzetközi bíróság háborús bűnösnek tekint, és akit emiatt nem is hívtak meg a washingtoni csúcstalálkozóra.


Nem hívták meg Eritrea, Zimbabwe és a Közép-Afrikai Köztársaság elnökét sem. Libéria és Sierra Leone államfőjét meghívták ugyan, de nem mennek el. Az ok az Ebola.


A járvány a csúcstalálkozót is érinti. Mindenkit, még az állam-és kormányfőket is megvizsgálják a repülőtéren: nem hordozzák-e az Ebola vírusát? Közben az USA-ba szállították azt az amerikai orvost, aki megkapta az Ebola fertőzést, miközben a betegség ellen küzdött Nyugat-Afrikában. Hamarosan a másik Ebola fertőzött amerikait is az atlantai kórházba viszik, természetesen szigorúan elkülönítve.


Obama elnök hangsúlyozta, hogy az USA-Afrika csúcs ettől függetlenül a gazdasági fejlődésre koncentrál majd. Mind ő, mind a First Lady hangsúlyozta afrikai gyökereit. Kérdés, hogy ez elég lesz-e, hiszen Kína pénzt ad, míg Washington jelenleg erre nem képes. Az afrikai államok pedig tudják, hogykülföldi pénz és technológia nélkül aligha lehet modernizálni Afrikát, amely még mindig a legszegényebb kontinens.

Peking és Washington versenyfutása Afrika kegyeiért előnyös a fekete kontinensnek, de kérdés, hogy mennyire tudják ezt kihasználni a helyi elitek, melyek korrupció tekintetében az élvonalban vannak, miközben a lakosság többsége a szegénységi küszöb alatt vegetál.