ebola micrograph 0Egy nőt, aki Kenyából tért vissza Ebola gyanúval elkülönítettek HongKongban. Egy fekete fiú holttestét találták meg Németországban egy NATO támaszponton. A fiú egy olyan gépen volt potyautas, mely Afrikából érkezett a ramsteini amerikai támaszpontra.

Nagy-Britanniában is alaposan megvizsgáltak egy férfit, aki Afrikából érkezett Franciaországon keresztül és magas láz kínozta.

Az alapos vizsgálat kimutatta: nem Ebola a láz oka. Nigériában 30 ezer embert vizsgálnak meg Lagosban, ahol meghalt egy libériai férfi. Halála után megállapították, hogy Ebola végzett vele a 22 milliós Lagosban, Afrika legnépesebb városában. A járványnak hivatalosan eddig 672 halottja vanGuineában -ahol a járvány kezdődött februárban- Sierra Leoneban és Libériában.


A repülőtereken mindenütt szükség intézkedéseket fontolgatnak, hiszen a libériai férfi egy nemzetközi járaton érkezett Lagosba. Hogy jutott fel a repülőgépre Ebola vírussal a testében? Franciaországban hőkamerákat állítottak fel a nagyobb repülőtereken, ahova az afrikai járatok érkeznek. Ezek a hőkamerák kimutatják a magas lázat, mely az Ebola egyik legfőbb ismérve.


Gyógyszer az Ebola ellen nincs, a betegek 90%-a meghal. Különösen sok orvos és nővér kapta meg a végzetes vírusfertőzést. Egy angol orvosnő elmondta, hogy az Ebola kórházban olyan védőruhában és maszkban dolgoznak, amely megvédi őket a fertőzéstől. Csakhogy olyan meleg a védőruha, hogy szinte lehetetlen elviselni az afrikai hőségben az egyenlítő környékén.


A WHO Ebola riadót hirdetett és szakértőket küldött a helyszínre, de az érintett afrikai országokban olyan rossz az egészségügyi hálózat, hogy csakis jelentős külföldi segítséggel lehet megfékezni a járványt és megakadályozni, hogy az Ebola Afrika után Ázsiában és Európában is gyilkoljon.