Nagy baj lehet, ha az Egyesült Államok hivatalos küldöttséget küld az ALBA államok Kubában tartandó ebola-tanácskozására - vélik megfigyelők.

S valóban, az Egyesült államok politikájával szembehelyezkedő ALBA szövetség - amelyet Kuba és a néhai Hugo Chávez venezuelai elnök hozott létre - minden, csak nem Washington barátja. Most azonban mégis két amerikai hivatalos küldött is elutazott Havannába, hogy ott a tagállamok összehangolt ebola-elleni stratégiájának kidolgozásánál jelen legyenek és abban részt is vegyenek. Nelson Arboleda, az egyik amerikai küldött szerint a kontinens országainak egyesült erővel kell fellépniük a járvány terjedésének megakadályozása ellen, és eközben a politikai ellentéteket félre kell tenni.

Kuba és az Egyesült Államok az elmúlt évtizedek során fenntartott egy igen alacsony szintű kooperációt az egészségügy kérdéskörében, ez a mostani azonban túlmutat ezen. Sokan máris a fagyos viszony olvadásaként értékelik a történteket. Az ALBA, a Bolívari Szövetség a mi Amerikánkért mint ahogyan a neve is utal erre, erősen Amerika-ellenes politikát követ és éppen ezért érdekes hír, hogy a szervezet ezen anácskozásán amerikai hivatalos képviselők is részt vezsnek.