000 Was8875120Vasárnap meghalt a Nyugat-Afrikába küldött kubai orvoscsoport egyik tagja – adták hírül a kubai hatóságok. A kubai egészségügyi dolgozó súlyos agyi komplikációkkal járó malária-fertőzésben vesztette életét.

A kubai egészségügyi minisztérium közleménye szerint a 60 éves áldozat, a közgazdász végzettségű Jorge Juan Guerra Rodríguez október 6-án érkezett Guineába, majd október 22-én diagnosztizálták nála a komplikációk kíséretében fellépő maláriát Conkary-ban, a Pasteur Klinikán.

„Mivel munkatársunk elsősorban gazdasági funkciókat töltött be, nem került kapcsolatba az ebolával fertőzött betegeket kezelő egységgel. Ennek ellenére két esetben is elvégeztük nála az ebola-tesztet, negatív eredménnyel" – áll a kubai egészségügyi tárca nyilatkozatában, amelyet a Granma közölt hasábjain.

A kommünikéből az is kiderül, hogy Guerra Rodríguez több mint harminc éven keresztül dolgozott egy kubai tartományi egészségügyi felügyelőségnél, szolgált Maliban nemzetközi orvosmisszió tagjaként, idén pedig önként jelentkezett a Nyugat-Afrikába induló kontingensbe.

Kuba több száz egészségügyi dolgozót küldött Afrikába, ahol a tábori körülményekhez szokott, magasan képzett szakemberek oroszlánrészt vállalnak az ebola elleni harcban.

Fotó: Europress/Gettyimages