Kubában képzik majd azokat a bolíviai orvosokat, akik azt a feladatot kapták, hogy szükség esetén megakadályozzák az Ebola vírus latin-amerikai elterjedését – jelentette be Juan Carlos Calvimontes bolíviai egészségügyi miniszter az ALBA rendkívüli találkozóját követően.

A hatfős bolíviai orvoscsoport a fertőzött betegek kezelését, az egészségügyi dolgozók védelmét szolgáló eljárások kidolgozásának részleteit, valamint az elkülönítők kivitelezését tanulják majd kubai kollégáiktól.

106148293

Bolíviában La Paz, Cochabamba és Santa Cruz repülőterein foganatosítottak megelőző intézkedéseket, továbbá három gyorsreagálású orvoscsoportot is felállítottak, amelyek az ország bármely pontján bevethetőek egy esetleges járványügyi vészhelyzet esetén. A helyi egészségügyi szervek a minisztérium kérésnek eleget téve, a tartományi kórházakban is autonóm kórházi szárnyakat zártak le, hogy azok egy esetleges megbetegedés esetén elkülönítőkét működhessenek.

Az ALBA ülésén arról is megállapodtak a tagországok, hogy Havannában azonnali hatállyal összeülnek a szervezet egészségügyi szakértői, hogy kidolgozzák a járvány megfékezésére szolgáló intézkedési tervet, amelyben Kuba szintén vezető szerephez juthat.

Fotó: Europress/Gettyimages