kubai ebola orvosJogos-e, hogy Kuba az elmúlt fél évszázadban azt a képet alakította ki magáról, hogy orvos-nagyhatalommá vált? 

Kubai orvosok ezrei utaztak és utaznak a világ minden tájára, hogy segítsenek - legutóbb az ebola esetében láttuk ezt. Eközben a szigetország egészségügyi ellátása a fejlett országok színvonalára emelkedett. A 11 milliós országból jelenleg 50 ezer orvos teljesít szolgálatot a világ 66 országában - összesítette a rendelkezésére álló adatokat John Kerry, amerikai külügyminiszter, aki éppen abból az országból szólt hozzá a kubai doktorok ügyéhez, ahonnan Kuba, érthető módon, a legkevesebb dícséretet kapott.

Felmerül a kérdés, hogy a kubai orvosi segítségnyújtás valós vagy pedig egyszerűen mítosz, amelyet Havanna terjeszt magáról. José Luis Di Fabio, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet elnöke szerint a kubai egészségügy sikere a képzésnek  és a megelőzésre összpontosító egészségügyi rendszernek köszönhető.

,,A kubai orvosképzés szakmai alapjai mellett fontos eleme az internacionalizmus és a szolidaritás, míg az egészségügyi ellátás alapja a háziorvosi rendszer, amelyben az orvos szoros  kapcsolatban áll a családokkal" - mondja. A kubai orvosok képzésének egyik alapköve, hogy az orvosnak gyakorlatra kell mennie a legeldugottabb helyekre is - enélkül nincs diploma. Amikor egy kubai orvos diplomázik, akkorra sokkal több műtéten van túl, mint a fejlett országok orvosai. Ezeken a távoli helyeken minden lehetséges egészségügyi helyzettel szembesül, és gyakran egyedül kell megoldani a problémát - vagyis a képzés gyakorlatközpontú és ingyenes.

Az orvosi ellátás kubában ingyenes és a gyógyszereket államilag támogatják. Nincsenek magánkórházak és egészségbiztosítás.

Persze sokan megkérdőjelezik a kubai orvosok felkészültségét és sokan nem is tartják őket orvosoknak. Ezt a véleményt különösen az utóbbi években Amerikába szökött kubai orvosok nyilakozzák a médiának - nyilván tudják, hogy miért - mondja Di Fabio, aki hozzáteszi: azt viszont mi nem tudjuk, hogy mennyiért.

Egyes latin-amerikai országokban nagyon éles bírlatok fogalmazódtak meg a kubai orvosokkal szemben - így például Brazíliában és Venezuelában. Mindkét helyen komoly feszültséget hozott a kubai orvosok alkalmazása, mivel elvállalták a nehéz helyeket lévő állásokat is, miközben a hazai doktorok munka nélkül maradtak. Azt persze kevesen fűzik hozzá, hogy a szegénynegyedekbe nem szívesen megy a drága tandíj ellenére is orvossá vált városi fiatalság.

A kubai egészségügy változatlanul jó eredményeket mutat annak ellenére, hogy a fejlett országok sajtója állandó gyógyszerhiányról és siralmas állapotokról beszél. Ennek némileg ellentmond a virágzó kubai egészségügyi turizmus és az eredményesség - Kubában a várható átlagéletkor 79,4 év - sok fejlett ország sem büszkélkedhet ezzel, nem is beszélve az Egyesült Államokról. Hasonlóan kirívóan jó a gyermekhalandóság elleni küzdelem eredménye, amely 4,2 ezer születésre számolva.

Egyesek azt mondják, hogy a kubai egészségügyben fellelhető problémák az orvos-exportnak köszönhetők, ami kétségkívül a turizmus mellett a második legjobb pénzforrás a szigetország számára. Sokan bírálják azt is, hogy gyakran képeznek ki ,,rohamléptekben" orvosokat bizonyos krízishelyzetekre: őket nem is orvosoknak hívják külföldön. Sokan úgy is elutaznak, hogy még nincs a kezükben a diploma.

Kuba 50 éve küld orvosi segítséget: így a nagy hurrikánok idején Közép-Ameirkába és például a pakisztási földrengés idején Pakisztánba, ahol 2000 kubai orvos vett részt a mentésben.

Julio César Alfonzo kubai emigráns orvos Miamiban úgy véli, hogy nem felelős dolog végzettség nélkül küldeni ,,orvosokat" külföldre. ,,Ez azonban jó üzlet Kubának és hősök lehetnek a nemzetközi közvélemény előtt - mondja. Azt mondja, hogy az emúlt években 5000 kubából elszökött orvosnak nyújtott segítséget az elhelyezkedéshez az Egyesült Államokban és azt tapasztalta, hogy a képzettség színvonala visszaesett: ugyanakkor a kubai orvosok tudása még mindig az egyik legjobb a volágon, ismeri el. Szerinte a sok kubai orvos jót tenne az amerikai egészségügyi rendszernek.

Adrián Luis Sosa 39 éves kubai orvos éppen nemrég érkezett Kubából és most készül a diplomája elismertetésére: szerinte is jó lenne sok kubai orvos az amerikai egészségügynek, mert az amerikai rendszerben nagy a csúcson lévő műszerek száma, de a kubai orvos viszont jobban odafigyel a betegre és ez az alapja a gyógyításnak. ,,Hoztam egy cetlit magammal Kubából, amira azt írta egy professzorom: úgy nézz minden betegre, mintha az apád vagy az anyád lenne".  

Itt, Amerikában az orvoslás már szinte csak üzlet - állítja.