kuba ebolaKedden elindult Nyugat-Afrikába a kubai orvosok és ápolók második csoportja, hogy segítségére legyen az ebola sújtotta helyi lakosságnak.

A 39 orvos és 48 nővér többsége fiatalabb ötven évesnél. Közülük 53-an Libériába utaznak, 38-an pedig Bissau-Guinea fővárosában, Conakryban dolgoznak majd. A jelenlegi csoport kiegészíti a már a térségben dolgozó 167 tagú kubai egészségügyi különítményt - ők mind  Libériában vannak.

Ezt az ALBA tagállamok ebola-ügyben összehívott rendkívüli értekezletén jelentették be Havannában, ahol képviseltette magát az ENSZ és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet is.

Kubában létrehoztak egy megfigyelő állomást a Pedro Kourí Trópusi Betegségek Intézetében az Afrikából érkezettek számára, és itt készítik fel a járvány sújtotta vidékre utazó egészségügyi személyzetet is.

Az ENSZ képviselője Havannában elismeréssel beszélt a kubai segítőkészségről és kiemelte: a most induló csoporttal együtt már 255 kubai orvos és ápoló lesz Nyugat-Afrikában.E z lényegesen több, mint amennyit az Orvosok Határok Nélkül, a Vöröskereszt, valamint az USA, Nagy-Britannia és Kína együttvéve a térségbe készül küldeni.