fidelFidel Castro hazája segítségét ajánlotta az Egyesült Államoknak az ebola elleni harcban, hogy sikerüljön elkerülni a járvány megelenését és elterjedését Latin Amerikában.

,,Szívesen együttműködünk az Egyesült Államokkal az ebola vírus elleni harcban és nem azért, mert ezzel szeretnénk annyi ellenséges év után a barátságát megnyerni, hanem azért, mert ezt fontosnak tarjuk a világ szempontjából - áll a Castro kézjegyével ellátott cikkben.

A Kötelesség órája elnevezésű cikkben Fidel fontosnak nevezi, hogy együttműködjön azzal az országgal, amely a szomszédja és amellyel 1961 óta nincsenek kapcsolataik. Az Egyesült Államok Spanyolország után második olyan állam, ahol ebola beteget észleltek - Afrikán kívül.

Texasban két ebolás megbetegedést  észleltek  - az egyik páciens  a betegséget Libériából hozta magával, de Amerikában kezelték a haláláig.

,,Sajnálatos, hogy bekerült a betegség az Egyesült Államokba, amely ezernyi szállal kötődik a világ többi részéhez" - írja Castro.

Kuba 160 orvost és betegápolót küldött Afrika nyugati részébe, hogy a helyszínen vegyék fel a harcot az abola ellen. Havanna emellett az elkövetkezendő napokban újabb 300 fős orvoscsoportot indít útnak a járvány helyszínére és ezt a lépést nagy elismerés kíséri az Egyesült Államokban.

John Kerry, amerikai külügyminiszter elismerte Kuba rendkívüli szerepét az ebola elleni harcban abban a beszédében, amelyben a világ többi részétől nagyobb együttműködést kért. ,,Láttunk már kis nemzeteket, akik tiszteletre méltó teljesítménnyel szállnak szembe éppen a frontvonalon a problémákkal - mondotta Kerry. Emellett megköszönte Franciaország, Nagy-Britannia és Németország segítségét is.

Hétfőn Havannában összeülnek az ALBA tagállamok (Antigua és Barbuda, Bolívia, Dominika, Ecuador, Kuba, Nicaragua, Szent Vincent és a Grenadine-szigetek, Venezuela), hogy megvitassák az ebolával szembeni lehetséges közös fellépéseikat.