Air-France-Airbus-A380Egy ebola gyanús utas miatt karanténba helyezték az Air France párizsi járatát a madridi repülőtéren. A lázzal és hidegleléssel küszödő nigériai utas keverte gyanúba a járatot.

Az utas a nigériai Lagosból érkezett Párizson át Madridba, ahol a hatóságok igen érzékenyek az ebola ügyre, mivel itt van a legtöbb betegséggyanús karanténba zárt személy Európában. A francia légitársaság járata 163 utassal a fedélzetén Párizsban szállt fel.

A beteg utast Madridban kórházba vitték, a töbiek a megszokott módon elhagyhatták a repülőgépet - a gép viszont egy külső leszállópályára került és a körzetét lezárták. A spanyol illetékesek elmondták, hogy az utast ebolásként kezelik, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik.

Spanyolországban ebolával kezelnek egy nővért, aki előzőleg ebolás betegeket ápolt. A nővér állapota stabil, viszont egy személy, akivel még a megbetegedése előtt dolgozott együtt, magas lázzal és a betegség gyanújával minap kórházba került.

Teresa Romero, a 44 éves ápolnő jelenleg a madridi Carlos III Hospitalban áll kezelés alatt, az ebola vírus aktivitása a szerveztében némileg csökkent.

Eközben a dán egészségügyi hatóságok is tesztelnek egy férfit, aki az orvosok határok nélkül elnevezésű nemzetközi segélyszervezet tagjaként utazott Nyugat-Afrikába és a betegség jeleit mutatja. Svédország pedig ujabb 14 millió dollárt ajánlott fel az ebola elleni harcra.