COLOMBIA---bola--Colombia-se-alista-para-prevenir-la-epidemia-que-tiene-en-alerta-al-mundoA kolumbiai hatóságok kedden megtiltották az elmúlt egy hónapban Sierra Leonéban, Libériában, Guineában vagy Nigériában járt utasok belépését az országba, hogy elejét vegyék a vírus terjedésének.

A kolumbiai külügyminisztériumhoz közelálló források a Reutersnek elmondták, hogy a nemzeti egészségügyi intézet ajánlására léptették életbe a tiltást, amelynek értelmében megtagadják minden olyan utas beléptetését az országba, aki az elmúlt egy hónap során az Ebola-vírus által fertőzött nyugat-afrikai országok valamelyikében járt.

A nyilatkozatban a hatóságok azt is hangsúlyozták, hogy a dél-amerikai országban idáig még nem regisztráltak ebola-fertőzést, és az intézkedést azért vezették be, hogy minimálisra csökkenjen annak a veszélye, hogy esetleg behurcolják a betegséget Kolumbiába.

A rendelkezés értelmében minden kolumbiai vízumot igénylő személynek egy járványügyi kérdőívet is kell majd kitöltenie, amely alapján a hatóságok elbírálják, hogy az illető esetében fennáll-e a fertőzés veszélye. Ha a külképviseletek szakértői szerint a vízumot igénylő utas kockázatot jelent, a konzulátusok megtilthatják beutazását az országba.

Azon 92 ország állampolgárait, akik vízummentesen léphetnek be Kolumbiába, keddtől a határállomásokon kötelező egészségügyi vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben olyan tüneteket mutatnak, amelyek ebola-fertőzésre engednek következtetni, vagy az útlevelük alapján bizonyítást nyer, hogy az elmúlt 30 során a fertőzött nyugat-afrikai országokban jártak a hatóságok szintén megtilthatják számukra a beutazást.

Az ez idáig mintegy 4000 halálos áldozatot követelő Ebolát Afrikán kívül csak Spanyolországban és az USA-ban regisztrálták. Latin-Amerikában Chilében és Brazíliában két esetben rendelték el egy-egy heveny lázas tüneteket produkáló beteg elkülönítését, azonban később kiderült, hogy szervezetükben nem volt jelen a vírus.