Ebola-storyA chilei egészségügyi miniszter asszony, Helia Molina hivatalosan is megerősítette, hogy a vasárnap délután lázas tünetekkel kezelt 54 éves férfi ebola-tesztje negatív lett. A korábban Afrikában járt páciens minden bizonnyal maláriában szenved - hozta nyilvánosságra a szaktárca vezetője.

"A beteg nem ebolában, hanem valószínűleg maláriás lázban szenved" - nyilatkozta a miniszter asszony.asárnap délután légzési nehézséggel és lázas tünetekkel a santiagoi Barros Luco kórházba szállított páciens megérkezése nyomán az intézmény kiürítették, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy a 20 nappal korábban Egyenlítői Guineában járt beteg esetleg a halálos kórral fertőződhetett meg.  A Barros Luco kórházban életbe léptetett ebola-protokoll nyomán a férfit és az őt kezelő nővért is azonnal elkülönítették. A chilei szaktárca azt is nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt napokban nyolc Nyugat-Afrikából érkező személyt is tüzetes orvosi vizsgálatnak vetettek alá, azonban egyik esetben sem mutatták ki a vírust a betegekben.

Az egészségügyi minisztérium még október 9-én egy járványügyi szakértőkből álló biztosságot állított fel, hogy elejét vegye az ebola esetleges chilei terjedésének.