00ebolachile

Egy lehetséges ebolás megbetegedés miatt ürítették ki a Barros Luco kórházat Santiago megye San Miguel településén. A szemtanúk szerint a kórházban hangosbeszélőn tájékoztatták a betegeket és a személyzetet, hogy haladéktalanul hagyják el létesítmény területét.

A riasztásra az után került sor, hogy egy lázas tünetekkel kezelt 54 éves férfiről kiderült, június 9-től október 5-ig Egyenlítői Guineában tartózkodott, és bár az ország nem tartozik a fertőzés nyugat-afrikai gócpontjai közé, a chilei orvosok jobbnak látták az ebola-protokoll beindítását.

A nemzetközi előírásoknak megfelelően a kórházat kiürítették, az ebola-gyanús beteget pedig elkülönítették.

Az Emol hírügynökség értesülései szerint a jelenleg kómában fekvő beteg Madridon keresztül tért vissza Afrikából Chilébe. A szóban forgó férfit a chilei Katolikus Klinikára szállították, akárcsak a pácienst kezdetben ellátó nővért.

Az illetékes egészségügyi tárca a szükséghelyzetre tekintettel külön bizottságot állított fel, amely a további megelőző intézkedések és a beteg ellátásának körülményeiről dönt majd. A helyzet pontosítását és részletes információkat a chilei egészségügyi minisztérium rövidesen esedékes hivatalos nyilatkozatából várhatunk.

Az alábbi videót a Barros Luco kórház egyik páciense készítette abban a pillanatban, amikor a hangosbemondón elhangzott az intézmény kiürítésére felszólító közlemény.