ebolaBrazília egyetlen ebola-gyanús pácienséről kiderült, hogy a leletei negatívak, vagyis nagy valószínűséggel nem fertőzött. A férfi Guineából érkezett Brazíliába, ahol megbetegedett és orvoshoz fordult.

Ha az ellenőrző vérvételnek két napon belül ugyancsak negatív lesz az eredménye, akkor kiengedik a kórházból és beszüntetik azoknak a személyeknek a megfigyelését is, akikkel érintkezett a közelmúltban.

A 47 éves férfi Conacryból, Guinea fővárosából érkezett Marokkó érintésével Sao Paulóba, majd tartózkodási helyére utazott Cascavelbe. Rövidel az odaérkezése után magas lázzal és végtagfájdalmakkal jelentkezett egy helyi kórházban. Mivel az ebolával fertőzött területekről érkezett és a szimptómák egy része is ebolára emlékeztetett, a Brazil Légierő katonai gépével átszállították Rio de Janeiróba, az Evandro Chagas Infektológiai Intézetbe, ahol azóta teljes karanténban tartják. Az első vérvétel ereménye azonban negatív lett és az ország némileg fellélegzett: mégsincs ebolás fertőzött az országban.

Az ebola betegség magas lázzal, erős végtagfájdalmakkal, hányással és hasmenéssel kezdődik. A betegség a testi nedvek útján terjed, illetve az ebolával fertőzött halottak érintésével. Utóbbi okozza azt a tragédiát, amely az érintett országokban jelentkezett:   ebola árvák bolyonganak több afrikai város utcáin, az emebrek elzavarják őket, mivel félnek a fertőzéstől  - mondták ENSZ források. A szervezet egyelőre tehetetlen.