00cubaebola

A kubai egészségügyi miniszter, Dr. Roberto Morales Ojeda bejelentése szerint 165 szigetországbeli orvos érkezett Sierra Leonéba, hogy az ebola ellenes harc első vonalában segítség a nyugat-afrikai országot.

Kuba világszerte híres magas színvonalú orvosképzéséről és külföldi orvosi misszióiról. Jelenleg 50 000 Kubában képzett egészségügyi dolgozó teljesít szolgálatot a világ 66 különböző országában. Az sem elhanyagolható tény, hogy a jelenleg a térségbe küldött kubai csoport eddig a legnagyobb létszámú külföldi orvosi különítmény, amely a járványtól leginkább sújtott régióban látott munkához.

 

"A pénz és a felszerelések kétségkívül fontos elemei az ebola elleni harcnak, azonban pusztán ez a két faktor nem fogja megállítani a vírus terjedését" - emlékeztetett Dr. Margeret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (OMS) igazgatója.

"A humán erőforrásokra van a legnagyobb szükségünk, szakképzett orvosokra és ápolókra, akik a nehéz körülmények ellenére megfelelően tudják ellátni a betegeket" - folytatta Chan.

A kubai orvosi delegációt 100 ápoló, 50 orvos, 3 járványügyi szakértő, 3 intenzív terápiás orvos, 3 fertőző betegek ellátására szakosodott ápoló és 5 a társadalmi mozgósításért felelős tisztviselő alkotja, akik Dr. Jorge Juan Delgado Bustillo járványügyi szakértő irányítása alatt dolgoznak majd.

A csoport összes tagja legalább 15 éves tapasztalattal rendelkezik a külföldi orvos missziók terén, több esetben dolgoztak katasztrófa vagy járvány sújtotta övezetekben. A csoport néhány tagja már korábban is Sierra Leonéban vagy Guineában szolgált és a veszélyes járvány kitörése ellenére továbbra is helyben kívánják ellátni feladataikat.

A kubai misszió az OMS járványügyi kiképzése után utazott az afrikai országba, ahol hat hónapos szolgálatot teljesítenek majd.

Dr. Bruce Aylward, az OMS igazgatóhelyettese elmondta: "Mi, akik a szervezetben az ebola járvány elleni válaszlépéseken dolgozunk, tudjuk milyen értékes a kubaiak felajánlása. Több ország is adományozott jelentősebb összegeket, azonban ilyen magas létszámú orvos csoportot egyetlen ország sem küldött."

A kubai felajánlás még a kritikusabb hangok szerint is egyértelműen példaértékű gesztus, egy olyan válságban, amely megoldására csak valós nemzetközi összefogással van esély.