lat am ebolaLatin-Amerikában nem tartják valószínűnek, hogy járványos méreteket öltsön az ebola, de azért az országok egy része máris megteszi a szükségs előkészületeket.

Argentínában például a kormány már kijelölte azokat a kórházakat, amelyek járvány esetén fogadják a betegeket és az is ismert, hogy mely laboratóriumok foglalkoznak a diagnózist megelőző vizsgálatokkal.

Chile ugyancsak foglalkozik a kérdéssel: a kormány éppen azokon a terveken dolgozik, amely a járvány esetén életbe lép az országban. A betegintézményekben - kórházakban és rendelőintézetekben - máris több személyzet ad ügyeletet, mint a járványveszély előtti időkben. Uruguayban ezen a hétvégén ülésezett az Népegészségügyi Minisztérium és megvitatták az első tervet, amely a betegség felbukkanása esetén lép életbe. Megkezdődött a határátkelőhelyenken is a fokozott kontroll azoknak az esetében, akik a veszélyeztetett helyekről - most még Afrikából - érkeznek.

Brazíliában éppen a napokban jelentette be Dilma Rousseff államfő, hogy az egyre erősödő pletykákkal ellentétben nincs ebolás beteg az országban. A saniterek pedig azt magyarázzák a lakosságnak, hogy a kockázat jelen pillanatban igen alacsony, de az ország készül arra, hogy védekezzen a betegség ellen.

Ecuador, Venezuela és Panamá szintén akcióterveket készít a betegség felbukkanásának esetére, Mexikóban pedig külön felkészítést tartanak a minisztériumok dolgozóinak, mi a teendőjük járvány esetén.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (OPS) szakértője, Miguel Aragón San Salvadorban nyilatkozatot tett közzé a hét végén, amely szerint a kontinensnek nem szabad félvállról kezelnie a veszélyt és a felkészülésben a szervezet segíti az egyes országokat.