dog kutya pes.jpgA spanyol hivatalos szerveket elfogta az ügybuzgóság: az ebolával fertőzött nővér kiskutyáját el akarják altatni, annak ellenére, hogy semmi sem mutat arra, hogy az állatokat is megfertőzné a  vírus.

A beteg nővér ugyancsak karanténban lévő férje a Facebookon kért segítséget a közvéleménytől, hogy megmentse a kiskutyát a mindenre elszánt hivatalos ügyintézőktől. Kérte, hogy vizsgálják ki a kutyát és állapítsák meg, fertőzött-e,  de azt a választ kapta, hogy mindegy mi a helyzet, a kutyát el kell altatni. Nem alaptalan tehát a gyanú, hogy az ebola ernyője alatt soha nem látott hivatali önkény szabadulhat a világra - mint ahogyan azt számos független forrás már figyelmeztetőleg megírta.

De egyelőre a spanyol közösségi háló beindult, hogy megmentsék a jelenleg egyedül élő állatot. A kuytusnak a gazdái - mielőtt karanténba mentek - 15 kiló élelmiszert hagytak és 20 napra ivóvizet: a szomszédok szerint derekasan viseli a háziőrizetet. Csak a hivatal nem nyugszik, ők altatni akarnak és már francia szakvéleményt kértek 2005-ből, amely lehetségesnek tartotta az állatok fertőződöttségét.