Eddig egy ebola esetet dokumentáltak Spanyolországban, ketten betegség gyanújával kórházban vannak, 22 személy pedig egyszerű megfigyelés alatt áll, mivel kapcsolatba kerültek az egyetlen bizonyítottan ebolás spanyol betegápoló nővérrel.

Az ebolás nővér azt a két hazaszállított spanyol misszionáriust ápolta a madridi La Paz-Carlos III. kórházban, akiket Libériából és Sierra Leónéból szállítottak haza és akik később meghaltak. A nővér kétszer találkozott az egyik elhunyt spanyol beteggel, egyszer, amikor ellátta és másodszor, amikor az elhunyt. A betegség miatt karanténban van a nővér férje is, bár ő nem beteg.

A két misszionárius halálát követően ugyancsak megfigyelés alá helyeztek 30 személyt, akik valamilyen kapcsolatba kerültek az elhunytakkal mint orvosok, betegápolók vagy a kórház személyzetének tagjai.

Az ebola járvánnyal kacsolatban horror előrejelzések látnak napvilágot - a kór terjedését elkerülhetetlennek tartja a WHO Európában is: az egyetlen védelem  a járvány övezet elszigetelése lenne, de ez  ugymond ellentmond a globalizáció eszméjének. Az Egyesült Államokban egyelőre  egy beteget diagnosztizáltak, de a legveszélyeztetettebb állam - afrikai kapcsolatai miatt  - Franciaország. Európában borulátó média-vészmadarak  40 ezerre teszik a lehetséges halálos áldozatok számát az elkövetkezendő egy évben. A vén kontinensen a betegség gyorsabban fog terjedni - mondják -  mivel sokkal nagyobb a mozgás az egyes térségek között, mint Afrikában.