Bár gyakorlatilag nem érintett jobban, mint mások, Oroszország mégis nagy óvatossággal viszonyul az Ebola-járványhoz. A napokban például kevesebb utazásra intették a lakosságot.

Jobb, ha itthon tölti a téli ünnepeket az idén – hangsúlyozta Anna Popova,az Orosz Közegészségügyi és Járványügyi Hatóság (Roszpotrebnadzor) vezetője a hét elején. A figyelmeztetést a fertőző betegségek miatti bizonytalan helyzettel magyarázta. Bár az oroszoknak nincs okuk az aggodalomra, hogy megjelenne hazájukban az Ebola vírus, semmilyen ismeretlen anyaggal ne érintkezzenek – idézte Popovát az Interfax hírügynökség.

A Roszpotrebnadzor figyelmeztetése mellett befejeződött annak a 477 nyugat-afrikai diáknak az orvosi vizsgálata is, akik szeptember óta érkeztek Oroszországba. Közülük 26-an kórházi karanténba kerültek, mert az Ebolára utaló tüneteket produkáltak. Végül azonban a tesztek náluk is negatív eredményt mutattak.

A figyelmeztetések és a nagy körültekintésen kívül az orosz tudósok a vírus védőoltásán is dolgoznak. Még október első felében jelentette be az orosz egészségügyi miniszter, hogy három oltóanyaguk van. Ebből kettő genetikailag módosított vakcina, a harmadik pedig inaktivált vírustörzsből készült. Bár az utóbbi klinikai vizsgálatai már folynak, még legalább félév szükséges a káros hatások csökkentésére