Oroszországban elrendelték a nyugat-afrikai országokból származó diákok esetleges ebolavírusfertőzöttségre vonatkozó szűrését, közülük 101 fiatalt tartanak továbbra is orvosi megfigyelés alatt - közölte az orosz közegészségügyi hatóság vezetője pénteken.

Anna Popova, az orosz közegészségügyi hatóság vezetője elmondta, 451 diákot vontak be az ellenőrzésbe, hogy kizárják a veszélyes vírussal való esetleges fertőzöttségüket. 16 fiatalt helyeztek el kórházban, de egyikük esetében sem bizonyosodott be az ebolafertőzöttség. A továbbra is megfigyelés alatt lévő 101 nyugat-afrikai diáknak nem kellett kórházba mennie.

A Roszpotrebnadzor vezetője, s egyben az ország közegészségügyi és járványügyi főorvosa közölte, minden óvintézkedést megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a halálos áldozatokat követelő vírusnak az országba bekerülését Nyugat-Afrikából és a vírus esetleges elterjedését Oroszországban.

Oleg Szalagaj, az orosz egészségügyi minisztérium sajtószóvivője kijelentette, az orvosok lehetségesnek tartják, hogy az ebolavírus egy-egy fertőzött révén bekerülhet Oroszországba, de kizárják a járvány kialakulását. A szóvivő ezt az orosz közegészségügyi és járványügyi szolgálatok magas szintű felkészültségével és a fertőző betegségek, - közülük is a különösen veszélyesek - elleni küzdelemben elért nagy gyakorlatukkal indokolta.

A Roszpotrebnadzor arról is tájékoztatott, hogy megfelelő eszközökkel felszerelt speciális egészségügyi csoportokat küldtek a délkelet-oroszországi Krasznodari határvidéken lévő repülőterekre az esetlegesen ebolavírussal fertőzött utasok kiszűrésére és azok ellátására.

A térségben 4 repülőtér található: Krasznodarban, Szocsiban, Gelendzsikben és Anapán. Szocsiban pénteken kezdődött az Oroszországban először megrendezett Forma 1-es autóverseny.