Favipiravir epa h 51536537 75837b4f5e-1024x683Komoly áttörést jelenthet az Ebola-járvány elleni küzdelemben a japán kutatók által kifejlesztett Favlpiravir gyógyszer, mely az első teszteken rendkívül hatásosnak bizonyult a halálos vírus ellen.

 

A Favipiravirt gyógyszert a japán cégóriás, a Fujifilm Holding egyik leányvállalata fejlesztette ki. Eredetileg influenza elleni szernek szánták, de kutatások és kísérletek során bebizonyosodott, hogy az Ebola-vírus ellen is hatásos lehet. A könnyű és közepesen súlyos Ebola tűnteteket mutató betegek halálozási arányát 30%-ról, 15%-ra sikerült csökkenteni a gyógyszer alkalmazásával. A súlyos állapotban lévő betegeknél azonban a Favipiravir hatástalannak bizonyult. Ezért nagyon fontos, hogy az Ebola-járvány sújtotta nyugat-afrikai országokban az orvosok még időben észleljék az Ebola megbetegedéseket, illetve azok tüneteit.

A gyógyszer hatékonyságát tesztelő egészségügy szövetség, az ALIMA szerint, a Favipiravirt azonnal hozzáférhetővé kellene tenni Nyugat-Afrika szerte. Augustin Augier a szövetség főtitkára és egyben a délkelet-guineai egészségügyi központ vezetője azt mondta, a tesztelések során „elegendő bátorító jel van ahhoz”, hogy a Favipiravirt széles körben alkalmazzák az Ebola fertőzötteken. Guineában egyébként a kormány már engedélyezte a gyógyszer alkalmazását és eddig körülbelül 40 beteget kezeltek a gyógyszerrel.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a Favipiravirt érdemes lenne engedélyeztetni a többi nyugat-afrikai országban is, főként Sierra Leonéban, ahol a becslések szerint több mint 160 beteget tartanak nyilván a helyi egészségügyi hatóságok. A WHO azonban jelezte, hogy a japán fejlesztésű gyógyszert még további kísérleteknek kell alávetni. A WHO ugyanis úgy véli, hogy a jelenlegi tesztekből származó adatokból nem lehet még messzemenő következtetéseket levonni a gyógyszer hatékonyságáról. A WHO azonban jelezte, hogy nem akar akadályokat gördíteni a gyógyszer alkalmazása elé, ezért minden ország maga döntheti el, hogy engedélyezi-e a Favipiravir használatát.

A Nyugat-Afrikában tomboló Ebola-járvány összesen öt országot érint, ahol több ezer halálos áldozatot szedett. A megbetegedések száma az utóbbi időkben sjelentősen csökkent és a járványt is sikerült megfékezni, de a szakértők jelezték, hogy még rengeteg a teendő annak érdekében, hogy végérvényesen felszámolják a kórt az érintett országokban.

 

Pap Gergely