ebola34543A tavaly kitört járványban több mint tízezren haltak meg, a nő is egy azóta meghalt betegtől kapta el szexuális úton a vírust.

 

 

 

Monroviában szombaton bejelentették: az utolsó ismert beteg egy monroviai járványügyi központban vesztette életét pénteken. A hatóságok szerint a nő nagy valószínűséggel úgy betegedett meg, hogy szexuális kapcsolatot létesített egy volt ebolafertőzöttel. “Nyomon tudtuk követni, hogy kikkel lépett kapcsolatba. Mindenkit arra szólítunk fel, hogy tartsa be a megelőző óvintézkedéseket” – hangsúlyozta Franis Ketteh, az ország ebolaügyi főfelelőse.  Hetek óta ez volt az első ismert új megbetegedés a nyugat-afrikai országban.

 

A kormány már abban bízott, hogy április közepére ebolamentessé nyilváníthatják Libériát.  Ahhoz, hogy egy országot ebolamentesnek nyilvánítsanak, 42 napnak – a lappangási idő kétszeresének – kell eltelnie újabb beteg jelentkezése nélkül.  Sierra Leonéban az utóbbi héten harminchárom új megbetegedést jelentettek, a helyzet azonban továbbra is Guineában a legrosszabb, ahol fel sem lehet pontosan mérni az esetek számát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ebolajárvány 2013. decemberi kitörése óta több mint tízezren haltak bele a vérzéses lázba Afrikában, nagyrészt a kontinens három nyugati országában, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.