bsest-596x445Könnyed, oldott hangulatban telt a Magyar Afrika Társaság (AHU), a Magyar-Latin-Amerikai Egyesület (LATIMO), valamint a Magyar Ázsia Társaság (ASHU) évindító rendezvénye, amelyet csütörtök este hét órától rendeztek a Hadtörténeti Múzeumban.

Budapest diplomáciai életének színe-java, nagykövetek, neves közéleti személyiségek sora találkozott a várban, hogy kötetlen hangulatú összejövetelen vitassák meg az elmúlt év történéseit, valamint a 2015-ös év főbb feladatait. Az idei rendezvényen a latin-amerikai kontinens országaira irányult kiemelt figyelem. Mint Tóth Tamás, a LATIMO főtitkára kifejtette, tavaly történelmi jelentőségű lépés történt, ugyanis az Egyesült Államok és Kuba között jelentősen javultak a diplomáciai kapcsolatok. Elképzelhető, hogy az USA újranyitja nagykövetségét a karibi országban. 2015 ugyanakkor a Magyar-Latin-Amerikai Egyesület életében is minden bizonnyal komoly mérföldkövet jelent majd, hiszen a szervezet idén már harmadik születésnapját ünnepli és egy új szakaszba lép. Chile korábbi magyar nagykövete örömtelinek tartotta továbbá, hogy az Egyesület, illetve a hozzá kapcsolódó, latin-amerikai témákkal foglalkozó híroldal immáron első számú hírforrásnak számít a térség országaival kapcsolatban.

Az évnyitón beszédet mondott Jaime Barberis Martínez úr, Ecuador hamarosan leköszönő és várhatóan február végén hazájába visszatérő nagykövete, egyben a Magyarországon akkreditált latin-amerikai országok szövetségének doyenje, aki hangsúlyozta, hogy a közelmúltban jelentős megállapodások születtek hazája és Magyarország között. Az idei év pedig, akárcsak egy üres könyv lapjai, számos új alkalmat tartogat az országok közötti kapcsolatok továbbfejlesztésére. E tekintetben az egyik legfontosabb mérföldkőnek tekinthető az a csúcstalálkozó, amelyet júniusban, Brüsszelben rendeznek majd az EU-, valamint a CELAC-országok (latin-amerikai és karibi országok) részvételével.

A megnyitót követően az est házigazdája, az ismert kongói származású színész, Kembe Sorel konferálta fel a Magyarországot, valamint az egyes térségeket képviselő fellépőket. A tanzániai Serengeti Troup szuahéli nyelven előadott, tavaly 30. születésnapját ünneplő KFT-dal, az Afrika dallamaira a Serengeti Nemzeti Park szavannája elevenedett meg, a Székesfehérváron alakult Los Andinos együttese húros-, fúvós- és ütőhangszereikkel az andoki hegyvidék lakóinak mindennapjait hozták el Magyarországra. A már régóta hazánkban élő táncosnő Irda Risdiarti, a thaiföldi Mui és Csillik Dilara impozáns ruhakölteményeit, valamint egzotikus táncát szemlélve pedig gyorsan a mesés Távol-Keleten érezhette magát a szép számú közönség, amelyet percekkel később Bogoly Levente néptáncbemutatója repített vissza a budai vár falai közé.

Hogy ne csak a szemek, hanem a gyomrok is jóllakjanak, arról például baconbe tekert csirke-, és panírozott lazacfalatok, valamint chilis-csokoládés muffin és sült banán gondoskodtak. Az idei rendezvényen először vett részt Aziz Biodun, az African-Ukrainian Union elnöke, aki kétnapos látogatásra és szakmai eszmecserére érkezett magyar társszervezetéhez, a Magyar Afrika Társasághoz, amely idén már 9. születésnapját ünnepli majd. Balogh Sándor, az AHU elnöke a rendezvény végén elégedetten közölte, hogy az év vidáman indult és remélhetőleg így is telik majd el, pihenésre azonban idén sem sok idő jut, hiszen, akárcsak tavaly, idén is rengeteg feladat vár a szervezet munkatársaira. Elég, ha a péntek délután elrajtolt Budapest-Bamako Rallyt említjük, amelyet az AHU szervezőmunkájával, valamint egy kamionnyi segélyszállítmány Maliba juttatásával támogatott.