Több hónapos szervezés után eljött az indulás napja dr. Jakkel Anna számára. A kecskeméti háziorvos egyike lesz annak a három magyar orvosnak, aki ma útnak indul Kongó keleti részébe, ahol egy hónapon át végez önkéntes gyógyítómunkát egy ENSZ-ellenőrzés alatt álló menekülttáborban.

– Úgy kelünk útra, hogy tudjuk: nagyon várnak bennünket – mondta kérdésünkre a doktornő. – Köszönök minden segítséget, a misszió munkáját támogató anyagi hozzájárulást éppúgy, mint azt a sok biztatást, féltést, együttérzést, melyben az elmúlt hetekben lehetett részem. 23 éve dolgozom Kecskeméten, úgy érzem: nem hiába! Sokan vannak, akik megértették a feladat fontosságát, és elfogadták, hogy mennem kell! Hazaérkezésünk után, ígérem, beszámolok arról, hogy mit végeztünk! Bízom abban, hogy épen és egészségesen folytathatom a munkámat! – nyilatkozta Jakkel Anna.

Az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) ötödik alkalommal küld önkéntes orvosokat a kelet-kongói háborús övezetbe. A három orvosból és egy kordinátorból álló csapat kedden kel útra, hogy Budapestről Kairón és Entebbén keresztül megérkezzen Rutshuruba, és megkezdje egyhónapos gyógyító tevékenységét Kiwanja menekülttáborban és a környező falvakban. Az önzetlen felajánlásoknak köszönhetően az orvosok mobilklinika üzemeltetésével is segíthetnek a polgárháború következtében nincstelenné vált családokon, a beteg gyermekeken.

A misszió tagjai felkészültek arra, hogy olyan helyeken gyógyítsanak, ahol több tízezer ember él egészségügyi ellátás nélkül. Az orvosokat az ugandai határnál az ENSZ kongói kék sisakosai várják, akik állandó kísérőkként gondoskodnak biztonságukról.

A csoport tagjai – dr. Jakkel Anna kecskeméti háziorvos, dr. Lénárt Tímea tüdőgyógyász szakorvos és dr. Szőcs Teodóra paksi háziorvos – folytatják az előző missziók által 2009. februárban, áprilisban, júniusban és szeptemberben megkezdett munkát.

109169_jakkel

Az AHU eddigi missziói öszszesen több mint 10 ezer beteget láttak el gyógyszert is biztosítva számukra. A kezelt betegek számának és az orvosi misszió költségének összevetése alapján egy beteg megmentése átlagosan ezer forintba került.

Forrás: http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/haborus-ovezetbe-indult-284668