Független HírügynökségForrás: Független Hírügynökség

Ismét magyar orvosok utaznak Afrikába, hogy segítsenek az ottani gyerekek ellátásában. Az Afrikai Magyar Egyesület szervezésében ez már a hatodik misszió, amikor önkéntes doktorok utaznak ki gyógyítani. A kiutazó orvosok most arra számítanak, hogy sokféle betegséggel fognak találkozni olyan helyeken, ahol szakember szinte még nem is járt.

Két háziorvos és koordinátoruk indult el kedden délelőtt Budapestről az afrikai Bamakóba - az Afrikai Magyar Egyesület szervezésében - hogy a kinti gyerekek ellátásában segítsenek. Várhatóan este tíz órára érkeznek meg és egy helyi árvaházban fognak lakni az elkövetkező egy hónapban - mondta el a Független Hírügynökségnek Jakkel Anna, a misszió egyik tagja.

Mint mondta, egyrészt az árvaház orvosi ellátását fogják végezni, illetve a 10-15 kilométerre lévő környékbeli kis falvakban igyekeznek majd gyógyítani. Ezek olyan helyek, ahol teljes ellátatlanság van, orvos szinte még nem is járt arra. Emellett egy 35 kilométerre lévő kórházban is segítenek majd, illetve felszereléseket is hagynak ott - olyanokat, amelyeket itthon már nem használnak, de még működnek.

Jakkel Anna arra számít, hogy a betegségek igen nagy tárházával fognak találkozni. A térség a Niger folyó partján terül el, ahol rengeteg a szúnyog, így a malária elterjedése szinte 99 százalékos. Emellett számos olyan problémára számítanak, amelyet a sok homok vagy a szárazság okoz: kiszáradás vagy a hasmenés például. Ráadásul a területen nagyon sok az újszülött, akiknek ellátását szintén elvégzik majd.

A költségeket az Afrikai Magyar Egyesület állja adományokból, kórházak, magánszemélyek és vállalkozók felajánlásaiból.

Katona Mariann
Független Hírügynökség