Egy székesfehérvári önkéntes nő orvosok mellett, Maliban

Székesfehérvár - Minap érkezett haza az Afrikai Magyar Egyesület hatodik orvosi missziója. Két háziorvos segítőjeként egy hónapig dolgozott Maliban Tamásiné Keresztes Éva.
A küldetés során több mint ezerhétszáz betegnek nyújtottak orvosi segítséget, mobilklinikát üzemeltetve eljutottak olyan területekre is, ahol az egészségügyi ellátás a helyiek számára elérhetetlen.
- Már régóta éreztem azt, hogy mennem kell Afrikába idézte fel az előzményeket Éva. - Egy ideig Franciaországban éltem, aztán nem szűnt a vágy, ezért felvettem a kapcsolatot az egyesülettel.
Cikkeket fordítottam, majd szóltak, hogy májusban indul egy misszió. Rákérdeztek, mennyire gondolom komolyan, és már nem tágítottam.
- Olyan volt, mint várta? - Sokkal jobb. Tudtam, hogy szegény országba megyek, és minden más lesz, mint itthon, de pozitív módon csalódtam. Már amikor leszálltam a repülőgépről és megcsapott az első, afrikai illatokat hozó lágy szellő, éreztem, hogy igen: megjöttem.
- Mi volt a feladata? - Az orvosok mellett kellett tolmácsolnom. Azt gondoltam, hogy mivel államnyelv, valamennyire mindenki beszéli a franciát, de nem így van. Előbb egy bambara ember fordított, s én úgy tolmácsoltam tovább.
- Nagyon nagy ott a baj? - Az elterjedt betegségek és a malária mellett feltűnt, hogy amint néhány fokkal lejjebb ment a hőmérséklet, a gyerekek már nagyon betegek voltak. Döbbenetesen gyorsan jelentkeztek náluk a felső légúti betegségek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha már nem 45 fok volt, hanem "csak" 36, máris nagyon sokan kezelésre szorultak.
-Jól értem? Tényleg negyvenötöt mondott? - Igen, annyit. Sok európai leszólja az ottaniakat, de próbálnák csak ők ott élni az életüket, dolgozni ilyen körülmények között.
- Keveset tudunk az országról. Milyen Mali? - Nagy a nyugalom, semmiféle incidenst nem tapasztaltam. De az állam semmilyen formában nem támogatja, nem segíti az embereket, ezért semmi olyasmit nem kapnak a törzsek, ami nálunk általában megszokott.
- Emberrablásról azért hallottam. Tartottak ettől? - Ilyesmi az északi területeken fordul elő, de mi elsősorban a déli országrészben dolgoztunk. Állítólag jelen van az al-Kaida északon.
- Tart még a lelkesedése? Visszamenne? - Már holnap. Az egyetlen erő a családom, ami visszatart. Úgy érzem most, hogy ha valaki egyszer beleszeret Afrikába, az már nem tudja soha elfelejteni. Emellett rendkívül jó érzés, hogy szükség van ott ránk... Mindent megköszönnek, egy kekszet, egy papír zsebkendőt, mindent, ami itthon teljesen természetes.

Mali, az egykori francia gyarmat a világ egyik legszegényebb országa. Muzulmán lakosságáttöbb mint harmincféle népcsoport alkotja. Az emberek 81 százaléka analfabéta, a nép fele nem jut tiszta ivóvízhez.

Fejér Megyei Hírlap