Hetedik orvosi misszióját indítja útjára november 9-én az Afrikai–Magyar Egyesület.A hattagú csapat tagjai Madagaszkáron egy hónapig gyógyítják, oktatják a helyieket.

Kongó és Mali után ezúttal a madagaszkári Antsirabe környékén dolgoznak majd az Afrikai–Magyar Egyesület önkéntesei. Kiss Virág, a missziót szervező koordinátor elmondta: nemcsak a városban, hanem a környező falvak egészségügyi központjaiban is találkoznak a rászorulókkal. A heti hat napon át dolgozó orvosoknak emellett főként bőr-, légúti és gyomorbetegségben szenvedőket kell kezelniük. A misszió tagjai orvosi eszközöket, kötszereket, fertőtlenítőt visznek magukkal, a gyógyszereket helyben vásárolják meg. A Madagaszkárra utazók között lesz egy pedagógus is, aki Magyarországon hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozik. Azt méri fel, hogy a helyi iskolákban milyen módszerekkel lehet rávenni a diákokat arra, hogy tudatosan vigyázzanak magukra.

Elképesztő viszonyok uralkodnak Afrika elmaradottabb térségeiben – mondja Kiss Virág. A szegénység, a nélkülözés Európát is elérő hírei, képei megrázóak. Madagaszkár afrikai összehasonlításban gazdaságilag a középmezőnyhöz tartozik, lemaradása a világ fejlettebb régióitól azonban így is évtizedekben mérhető.

A misszió tagjai hazatérésük után is próbálnak segíteni. Az egyik orvos például gyűjtést szervezett, az így befolyt adományokból és a saját pénzéből ezer darab sátorfedő ponyvát juttatott el az egyesület segítségével egy kongói menekülttáborba. Az akciónak köszönhetően ezer, levelekből és gallyakból öszszetákolt kunyhóban élő család szabadult meg az állandóan beszivárgó eső okozta kínoktól. Az Afrikai Magyar Egyesület célkitűzéseit, akcióit nemcsak a tehetősek, hanem a szerényebb jövedelműek is támogatják pénzzel és adományokkal.

 

nepszabadsag20101109

Forrás: http://nol.hu/lap/jotett/20101027-idoutazas_afrikaban