Hetedik alkalommal indultak el az Afrikai – Magyar Egyesület (AHU) önkéntes orvosai, akik a madagaszkári Antsirabe és a környező falvak lakóin segítenek.

Budapest, 2010. november 9., kedd (OS) - Budapest, 2010. november 8. – Az Afrikai - Magyar Egyesület immár hetedik alkalommal önkéntes orvosokat küld – ezúttal Madagaszkárra. A hat fős csapat 2010. november 9-én utazik el Budapestről, hogy Párizson keresztül megérkezzen a madagaszkári fővárosba, Antananarivóba, majd Antsirabéba, és megkezdje egy hónapos gyógyító, oktató tevékenységét.

A Dr. Olácsi Judit, győri fül-orr-gégész szakorvos, Dr. Pintér Nóra, budapesti háziorvos, Dr. Kis Imre, tokaji háziorvos, dr. Farkas Gabriella, alternatív pedagógiai módszerek szakértője, Viniczai Virág, francia tolmács és Kiss Virág, AHU-koordinátor alkotta csapat ezúttal a madagaszkári Antsirabe környékén dolgozik majd – nemcsak a városban, hanem a környező falvak egészségügyi központjaiban is találkoznak a rászorulókkal. A térségben sok a maláriás. A nehéz fizikai munka miatt rengetegen küszködnek mozgásszervi, ízületi, nőgyógyászati problémákkal. A heti hat napon át dolgozó orvosoknak emellett főként bőr, légúti és gyomorbetegségben szenvedőket kell kezelniük. Gyakori az alultápláltság, láz és köhögés. A misszió tagjai orvosi eszközöket, kötszereket, fertőtlenítőt visznek magukkal, a gyógyszereket helyben vásárolják meg. A Madagaszkárra utazók között van egy pedagógus is, aki Magyarországon hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozik. Azt méri fel, hogy a helyi iskolákban milyen módszerekkel lehet rávenni a diákokat arra, hogy tudatosan vigyázzanak magukra, az egészségükre. A kezdeményezés szorosan kapcsolódik az Afrikai-Magyar Egyesület távtámogatási programjához. Ennek az a lényege, hogy örökbe lehet fogadni egy afrikai gyermeket. Aki vállalja a "gyámságot , havi négyezer forint befizetésével biztosítja védence folyamatos iskoláztatását, ellátását. Az AHU eddigi hat orvosi missziója rendkívül sikeres volt. A hat csapat tizenhat orvosa egy - egy hónap alatt összesen több mint 17 000 beteget látott el, gyógyszert is biztosítva számukra. A kezelt betegek számának és az orvosi misszió költségének összevetése alapján egy beteg megmentése átlagosan 500 – 1 000 Ft-ba került. Az Afrikai – Magyar Egyesület folyamatos orvosi ellátást kíván biztosítani a területen, ezért 2011-ben további missziókat indítunk, hogy önkénteseink továbbra is segíthessenek a rászorulóknak. A missziót folyamatosan figyelemmel kísérhetik a www.ahu.hu oldalon megjelenő blogban és a www.afriport.hu híreiben. A misszió ideje alatt a radiocafé 98.6 AfriCafé c. műsorában élő bejelentkezést hallhatnak minden vasárnap 11-12 h között. A missziót elkíséri az MTV forgatócsoportja is, Al Ghaoui Hesna a www.hesna.blog.hu weboldalon fog videoblogot vezetni. Az Afrikai - Magyar Egyesület folytatja az adománygyűjtést annak érdekében, hogy a szegénység következményeit csökkentse. A misszió tagjainak biztonságát a Mondial Assistance garantálja.
Kiadó: Afrikai-Magyar Egyesület

Forrás: MTI

http://os.mti.hu/hirek/65015/hetedik_alkalommal_indultak_el_az_afrikai-magyar_egyesulet-ahu_onkentes_orvosai_akik_a_madagaszkari_antsirabe_es_a_kornyezo_falvak_lakoin_segitenek