Újabb 24 tonnányi segélyszállítmánnyal indult útnak az Afrikai–Magyar Egyesület (AHU) kamionja január közepén a Budapest–Bamako Rally keretében, amely mára nemzetközi szinten jegyzett jótékonysági versennyé nőtte ki magát. Az egyesület a viadal szervezőinek felkérésére 2010-ben lett a futam hivatalos humanitárius partnere, megszervezte annak karitatív programját és jelentős részt vállalt az adománygyűjtésben is. Az AHU idén is koordinálja a főként szponzoroktól érkező felajánlások összegyűjtését, melyeket elsősorban az oktatási, a szociális és az egészségügyi szféra intézményei között oszt szét a futam helyszínéül szolgáló négy afrikai országban.

Mint azt Kasza Kriszta, az egyesület szóvivője lapunknak elmondta, az AHU karitatív programjai kapcsolódnak az ENSZ 2000-ben elfogadott és 189 ország, köztük Magyarország által aláírt Millenniumi nyilatkozatának célkitűzéseihez. A részes országok 2015-ig vállalták, hogy lehetőségeikhez mérten, közösen próbálnak enyhíteni a fekete kontinens súlyos szegénységén és az éhínségen, emellett mindenki számára biztosítani próbálják az alapfokú oktatást, csökkentik a gyermekhalandóságot és közösen küzdenek a HIV-fertőzés, az AIDS, a malária és más betegségek ellen. Mivel az AHU munkatársai ennek megfelelően több karitatív munkában is részt vesznek Afrikában, közvetlenül ismerik a térség problémáit, szükségleteit. Az egyesületre vélhetően emiatt esett a Budapest–Bamako szervezőinek a választása.

A Kádár Sped kamionja idén is végigmegy a teljes útvonalon, s szétosztja a több száz doboznyi adományt, mely főként ruhaneműkből, tápszerekből, gyógyszerekből, orvosi segédeszközökből (például tű, fecskendő) és tartós élelmiszerekből, leginkább konzervekből és ásványvízből áll. A dobozok ezúttal is „rejtenek" különlegességeket, például iskolapadokat, kerékpárokat és tolószékeket.

Kasza Kriszta kérdésünkre elmondta azt is, remélik, idén is zökkenőmentes lesz a szállítmány hatósági kezelése. A magyar vámszervek rendkívül segítőkészek, az afrikaiak pedig felmérik az adományok jelentőségét, ezért a fogadó országok sem gördítenek akadályt a küldemény célba juttatása elé. Sokat jelent, hogy a Mauritániai Turisztikai Szövetség elnöke is állandó segítséget nyújt a futam minden résztvevőjének, akiket az AHU Bamakóban dolgozó munkatársa, dr. Mihálffy Balázs is támogat a napi ügyintézésben.

http://nol.hu/lap/jotett/20110126-uton_bamakoba