Budapest-Bamakó kalandtúra és jótékonysági rali

A legendás Dakar rali valahai végállomását és a Rózsaszín-tavat is maguk mögött tudva a hosszú és különböző kalandokban bővelkedő, idén is nagysikerű Budapest-Bamako rali hétfőn ért véget Mali fővárosában. A tavalyi csonka futam után most valóságos népünnepély fogadta a résztvevőket.
Minden eddiginél látványosabb befutón afrikai dobosok és táncosok köszöntötték a mezőny tagjait. Mali és nemzetközi tévétársaságok kamera össztüzében zajlott a befutó. Az elsők között érkezett meg a rozsdás kis Polski, amelynek útjához sokan nem fűztek nagy reményt. - Hihetetlen, hogy itt vagyunk, de megcsináltuk mondták önfeledten a Rat Polski csapat tagjai. Nemsokára őket követte a Zastava és a szlovén Renault négyes is. A versenyzők közül elsőként az Ulrichházaspár futott be, őket követte a többi csapat.Kőváry Barna az utolsó 50 métert gyalog, sprintelve tette meg, hogy a 15 órás szintidőt teljesíteni tudja. A szabályok szerint az autónak nem kell áthaladni a célkapun, elég, ha a csapat egy tagja beér a feladatlappal. 160 induló csapatból mindössze 125-en érkeztek meg Bamakóba. A 40 versenycsapat közül pedig 18-an tudták teljesíteni a szintidőt. A résztvevőket a mali turisztikai miniszter köszöntötte, aki személyesen is megköszönte az országuknak szavazott bizalmat. (Mint ismeretes, két héttel ezelőtt több európai kormány arra intette polgárait, hogy ne utazzanak Maliba.) Nem sokkal a befutó után kezdetét vette a szokásos éves bamakói autópiac, ez a nap a mali autókereskedők ritka örömünnepe, ilyenkor jóval olcsóbban tudnak jó minőségű terepjárókhoz hozzájutni. Az indulók közül már többen túladtak járművükön, a piac holnap és holnap után is folytatódik. Este kilenckor záró ceremóniával hivatalosan is véget ér a hatodik Budapest-Bamako.
Az adományokat ugyancsak átadták az Afrikai-Magyar Egyesület és a Kádár Sped kamionjából a különböző helyi szervezeteknek.

Képaláírás: Ki gondolta volna hogy a "kispolski" kibírja a 9000 kilométert

 

donto-043123