Kecskemét – Afrika megszállottja egy kecskeméti háziorvos, Dr. Jakkel Anna (56). A doktornő az elmúlt másfél évben háromszor is járt a fekete kontinensen, ahol önkéntesként segített a legszegényebbeken.

.
Egy kis beteget vizsgál a magyar orvos

– Világéletemben vágytam rá, hogy egyszer eljussak Afrikába. Az olvasmányélményeim alapján nagyon különlegesnek és egzotikusnak képzeltem ezt a helyet. Amikor tavaly kezembe akadt az Afrikai-Magyar Egyesület felhívása, egy percig nem haboztam, jelentkeztem az orvosmisszióba – mesélte Anna.

.
Rendelés Guineában

Ám amit a kiküldetés során orvosként megtapasztalt, arról egyetlen regényben vagy útikönyvben nem olvasott azelőtt. A menekülttáborokban legyengült, rendkívül rossz egészségi állapotú gyerekekkel találkozott, akiken sokszor felszerelés és gyógyszerek nélkül is igyekezett segíteni.

– Csak annyi műszerünk volt, amennyit magunkkal tudtunk vinni a fejenként legfeljebb 20 kilós poggyászban. Sztetoszkóp, vérnyomásmérő, egy fülvizsgáló eszköz, néhány spatula és fertőtlenítőszer – ennyivel dolgoztunk. Néha áram sem volt, legfeljebb este 8 és éjjel 2 között, amíg a generátorok működtek – emlékezett a mostoha körülményekre Anna, aki megjárta Kongót és Malit, a múlt hét végén pedig Guineából tért haza.

– A legtöbbet azzal segítünk az afrikai gyerekeken, hogy a szüleiknek elmagyarázzuk a higiénia fontosságát, vagy hogy a vizet fel kell forralni, mielőtt megisszák. Rengeteg a gyerekbénulásos eset arrafelé, de a felvilágosító munka eredményeként egyre több szülő kéri a Szabin-cseppet, amivel megelőzhető a baj. Ezért fontos a mi munkánk, ez a missziót vállaló orvosok igazi küldetése – vallja a doktornő.

K. R. M.

 

Eredeti cikk: http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/afrika-angyala-2051618?nocache