Az afrikai és az európai népek és kultúrák közötti közeledést szolgálja a 2012-ben sorra kerülő, egy éven át tartó Afrika-Európa Kihívás (Africa-Europe Challenge) elnevezésű, nagyszabású vitorlásverseny, melynek egyik védnöke Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke. Rendhagyó sajtóértekezletre hívta a helyi és az országos sajtó képviselőit péntek délután Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke.
A tájékoztató témája az AfrikaEurópa Kihívás (Africa-Europe Challenge, röviden AEC) elnevezésű, nagyszabású vitorlás verseny, amely 2012 májusában startol és kerek egy éven át tart. Meghívottként részt vett a két AEC-alapító, Gál József hírneves vitorlás és Dr.
Kondricz Péter jogász, továbbá Raymond Irambo, az Afrikai Magyar Egyesület képviselője, akik részletesen beszámoltak a magyar kezdeményezésről.
A nagyszabású rendezvénysorozat védnöki testületének tagjaként Tőkés László, az Európai Parlament oktatási, kulturális, vallásügyi és sport-ügyekkel is megbízott alelnöke elmondta, hogy a nemzetközi program fő célja Afrika üzenetének közvetítése a világ felé, és Európa üzenetének továbbítása a fekete kontinens népei felé. Az Európai Unióhoz hasonlóan létezik egy Afrika Unió is, jelezte az EP-alelnök, amely annak érdekében jött létre, hogy az afrikai államok és népek kontinentális közösségét teremtse meg a nyomor, a kirekesztettség állapotából való felzárkózás jegyében.
Pozitív globalizmus Beszédében a pozitív globalizmus gondolatát hangsúlyozta, amely a különböző kultúrák egymáshoz való közeledésének célját szolgálja, a jótékonykodás és a szolidaritásvállalás jegyében.
A két projektigazgató egy vetített bemutató segítségével ismertette az átfogó projekt részleteit. Felhívták a figyelmet, hogy ez az első olyan vitorlás verseny, mely Afrika körbehajózását célozza meg.
Az AEC több pilléren nyugszik.
A tulajdonképpeni nemzetközi vitorlásverseny mellett kulturális fesztiválsorozatot, Business Forum elnevezésű rendezvénysorozatot, valamint a "Távolságok nélküli jövő" elnevezésű iskolai támogatási és oktatási programot is felölel a több millió eurós költségvetésű program. A szervezők reményei szerint Romániából is nagy lesz az érdeklődés úgy a mindenki számára nyitott verseny iránt, mint a vállalatok afrikai terjeszkedésére irányuló gazdasági rendezvény iránt - hangzott el a sajtótájékoztatón. A kiegészítő események sorozatából Kondricz Péter és Gál József kiemelte az Afrikai Kulturális Reneszánsz kapcsán megrendezendő kulturális fesztiválokat, melyek az AEC afrikai útjával összehangoltan zajlanak, és amelyek során a résztvevők megismerkedhetnek az egyes afrikai országok zenéjével, kultúrájával, hagyományaival. Ismertették még a Távolságok nélküli jövő elnevezésű tervezetet is, mely a projektigazgatók bevallása szerint a legkedvesebb programja a rendezvénysorozatnak.
Információs pont Ennek keretében a két kontinens iskolái között alakítanának ki partnerségen alapuló testvérkapcsolatokat, az ehhez kapcsolódó támogatási program pedig az afrikai iskolák informatikai fejlesztésére irányulna. Végül Raymond Irambo, az Afrikai Magyar Egyesület jelen lévő képviselője köszönetet mondott a szervezőknek a nemes kezdeményezésért, ugyanakkor bemutatta az általa képviselt egyesületet, mely a AEC-hez hasonló célokat tűzött zászlajára. Zárásképpen Tőkés Máté, a sajtótájékoztató helyszínét biztosító, hangulatában Afrika szellemiségét hordozó Zulu Kávézó egyik tulajdonosa bejelentette: az Africa-Europe Challenge ideje alatt a kávézó információs pontként fog működni, és élőben közvetíti majd a nagyszabású rendezvényt.

Szerző: MÉSZÁROS TÍMEA

Bihari Napló