Egy, a helyi maffiának tulajdonított halálos fenyegetés miatt kénytelen kiüríteni az árvaház céljára használni tervezett épületet egy Afrikában működő magyar karitatív szervezet.

Rátörtek egy magyar karitatív szervezet alkalmazottaira és megfenyegették őket a nyugat-afrikai Mali fővárosában, Bamakóban. Az Afrikai - Magyar Egyesület Bamakóban ezért úgy döntött,  munkatársait elsőként társintézményekbe költöztetik, majd hazahozzák.

Az ügy mögött feltehetően szándékosan generált ingatlanvita áll - mondta a hvg.hu-nak Balogh Sándor, az egyesület elnöke. A Maliban már eddig is karitatív tevékenységet folytató, más árvaházakat támogató egyesület az elnök beszámolója szerint szeptembertől saját maga készült árvaházat nyitni, az ehhez szükséges ingatlan bérleti szerződését megkötötték, és bérleti díját fél évre előre kifizették.

Idővel felbukkant az ingatlan tulajdonosának felesége, aki azonban arra hivatkozott, hogy férjének nem volt jogosultsága leszerződni, ezért a szervezetnek el kell hagynia az épületet. Balogh Sándor arról számolt be, hogy a nő másokkal együtt életveszélyes fenyegetéssel adott nyomatékot szavainak.

Az egyesület vezetése úgy döntött, hogy bár bíznak igazukban és feljelentést is tesznek, az árvaház vezetésével megbízott magyar vezetőnőt, két lányát, két magyar önkéntest biztonságuk érdekében kiköltöztetik az épületből, partner intézményeknél helyezik el és a papírügyek intézése után hazahozzák.

Az egyesületi elnök elmondta, szeptembertől tíz árva gyereket tudtak volna a házban nevelni. Erről a tervükről véglegesen nem mondtak le.
hvg-arva