Magyar segítők az afrikai maffia kelepcéjében

18.oldal

Életveszélyesen megfenyegette a helyi ingatlanmaffia az Afrikai-Magyar Egyesület Bamakóban dolgozó munkatársait. Az öt magyar - három felnőtt és két gyermek - mihamarabb hazautazik, de a szervezet nem adja fel tevékenységét.
Afrikai árváknak segítenek az AfrikaiMagyar Egyesület Bamakóban - Mali fővárosában - dolgozó munkatársai, akiket a helyi ingatlanmaffia a minap életveszélyesen megfenyegetett. Az egyesület a helyzet elemzése, a veszély mérlegelése után úgy döntött, hogy a gyermekek és a személyzet biztonsága érdekében kiüríti azt az épületet, amelyben árvaházat akart nyitni.
A fenyegetések hátterében az ingatlan szabályos bérleti szerződése körül kialakult bonyodalmak állnak. Egy helyi bűnözői csoport csapta be a magyarokat. Az egyesület a térségben működő segélyszervezetekkel összefogva továbbra is gondoskodni fog a nélkülöző gyermekek ellátásáról. Az Afrikai-Magyar Egyesület feljelentést tett az ügyben a bamakói rendőrségen.
"Afrikában az odautazó európaiakat pénztárcának nézik. Az ott élő emberek napi egy dollárból élnek, így megragadnak minden alkalmat, hogy pénzt szerezzenek. A viszonylag drága épületeket rendszerint külföldieknek adják ki, majd pár hét után kirakják őket onnan, hiába fizették ki a bérleti díjat"- mondta el Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke. A magyarok által bérelt épületért háromezer dollárt fizetett az egyesület, amelyben árvaházat szerettek volna létrehozni.
Az elmúlt héten megjelentek az épületben az ingatlanmaffia emberei, és bár csak verbálisan, de életveszélyesen megfenyegették az ott tartózkodó magyarokat.
Az elnök szerint bár megtették a feljelentést a bamakói rendőrségen, a nyugat-afrikai Maliban elég furcsa a jogrendszer. "A nőknek ott nincsen szavuk, így a kint tartózkodó hölgyeknek keresniük kellett volna egy mali állampolgárságú férfit, aki öt évvel idősebb náluk, és igazolja, hogy igazat állítanak tanúvallomásukban" - tette hozzá az egyesület elnöke, aki megjegyezte, hogy igyekeznek majd kormányzati segítséget is kérni. "Az egyetlen, amit jelenleg tehetünk, hogy szorosabbra fűzzük a szálakat a kint tevékenykedő segélyszervezetekkel, és így próbálunk segíteni az éhező gyemekeken" - összegezte lehetőségeiket Balogh Sándor.

Magyar Hírlap
2011.07.30

ah-magyar-hirlap