Magyarokat fenyegetett meg a maffia

17.oldal
Jelentős összeg ellenében ígértek a mali hatóságok segítséget az Afrikai-Magyar Egyesületnek (AHU), amelynek Bamakóban dolgozó munkatársait életveszélyesen megfenyegette a helyi ingatlanmaffia - mondta el lapunknak Balogh Sándor, a fejlesztési segélyezéssel és az afrikai-magyar kulturális kapcsolatok ápolásával foglalkozó szervezet elnöke. Tervei szerint az egyesület szeptemberben nyitotta volna meg saját árvaházát a nyugat-afrikai ország fővárosában.
I dőközben azonban az otthonnak szánt ingatlan szabályos bérleti szerződése körül bonyodalmak alakultak ki. Miután a szervezet kifizetett hat hónapnyi bérleti díjat (hatezer dollárt), jelentkezett egy nő, aki azt mondta, hogy ő a külföldön tartózkodó tulajdonos volt felesége. Állítása szerint hajdani párjának nem állt jogában kiadni az ingatlant. Miután az egyesület munkatársai nem hagyták el az épületet, életveszélyes fenyegetéseket kaptak, és a nő később több férfi társaságában rájuk tört. Noha testileg nem bántották az épületben jelen levő öt magyart - akik közül ketten kiskorúak -, a szervezet úgy döntött, kiüríti az épületet.
Balogh Sándor megerősítette, a történtek ellenére nem vonul ki Maliból az AHU, árvaházukat azonban Guineában építik fel. Amikor az egyesület feljelentést tett az ügyben, a bamakói rendőrségtól azt a választ kapták, hogy a hatóság emberei visszaszerzik a bérleti díjat, amennyiben megkapják az összeg húsz százalékát. - Ebbe nem mentünk bele - hangsúlyozta Balogh.

Magyar Nemzet
2011.07.30

ah-magyar-nemzet