Nagy bajba került a székesfehérvári önkéntes

 

Bamako - A helyi ingatlanmaffia keresztülhúzta Tamásiné Keresztes Éva terveit, aki azért utazott társaival júniusban Maliba, hogy árvaházat alapítson a rászoruló gyermekek részére.
Az összes, árvaház alapításra szánt pénzüket elvesztették az Afrikai Magyar Egyesület munkatársai. Bamakóba érkezve sokáig keresték a terveik számára alkalmas épületet, azonban amikor a bérbeadók megtudták, hogy árvaházat kívánnak létesíteni, visszakoztak.
- Végül rátaláltunk egy megfelelő házra. A bérbeadónak, aki azt állította, hogy a tulajdonos fia, elmondtuk, hogy mit szeretnénk kezdeni a házzal. Azt felelte, semmi gond, feltéve, hogy rendesen fizetjük a számlákat. Három hónap kauciót kért és ugyanennyi előleget. Egy kicsit soknak tartottam, de mivel nem engedett az árból, rábólintottunk, és megkötöttük a szerződést - számol be a kezdetekről Tamásiné Keresztes Éva. - Ez a férfi először személyesen zaklatott, feleségül kért, de én nem foglalkoztam vele. Egyszer csak megérkezett a tulajdonos felesége, és kiderült, hogy a férfi, aki bérbeadta az ingatlant, nem fia a tulajdonosnak, és ők nemhogy nem akarnak ott árvaházat, de az épületet sem szerették volna bérbeadni. Felhívtam a férfit és az ügyvédünket is, hogy mindent tisztázzunk.
Ezután ismeretlen számról üzeneteket kaptam: "Ha nem takarodsz el innen, se te, se a gyerekeid nem jutnak ki élve Maliból!". Mivel mással nem kerültem konfliktusba, csakis attól a férfitől érkezhetett.
Keresztes Éva nem először jár Afrikában, jól ismeri a kinti viszonyokat, ezért is mert arra vállalkozni, hogy magával vigye két kislányát, mégis megdöbbent a helyiek ellenségességén.
- Az igazán rászoruló szegényekhez, akiknek valóban segíteni kellene, sajnos el sem jutottunk, mert a jómódban élők gátolnak, akadályoznak bennünket. A gazdag ember itt nem törődik a másikkal.
Nem érti meg, hogy egy európainak miért fontos, hogy segítsen. Mivel nem érti, ezért fél tőle, és agresszív vele szemben - mondja Éva, akit a telefonhívások, SMSek után fizikailag is megfélemlítettek.
- Dörömböltek az autón, kiabáltak, "Takarodjatok innen!" Ezután felvette a kapcsolatot az egyesülettel és a rendőrséggel, hogy mitévő legyen, de mindenütt megnyugtatták, nem lesz semmi baj, csak fenyegetőznek.
- Az első gondolatom az volt, hogy repülőre ülünk, és hazajövünk. Úgy jöttem ide, hogy otthon mindent feladtam, felmondtam a munkahelyemen, veszélyeztettem a házasságomat, és nem gondoltam ilyen fejleményekre.
Megtört bennem valami. Eljöttünk a házból, most egy magyar barátunknál teljes biztonságban vagyunk.
Az önkéntesek jövő kedden érkeznek haza, az egyesület másutt folytatja a munkát.
további képek, információk

Profizmus kell a segítségnyújtásban is

Hazánk ma segélyező, s nem segélyezett ország.
A világ egyik legveszélyesebb foglalkozása a segélymunkásoké, akik egy távoli országban igyekeznek segíteni a rászorulókon. Gyakran háborús, még gyakrabban természeti katasztrófától, mélyszegénységtől sújtott térségekben teszik a dolgukat nap, mint nap. A magyarországi szervezetek mára egyre nagyobb felkészültséggel dolgoznak, hiszen laikusok számára ilyen terepen nincs hely, egy esetleges tévedésért életekkel kell fizetni.

Egy helyi bűnözői csoport csapta be a magyarokat, minden pénzük odalett. Éva többször járt Maliban a magyar orvosmisszió tolmácsaként.